Чепеларе празнува 3-ти март с поход

Чепеларе празнува 3-ти март с поход

138 години от Освобождението на България от турско робство! На 3-и март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, който поставя България отново на политическата карта на Европа и света.

По повод Националния празник, в Чепеларе, за поредна година се проведе традиционният поход – изкачване на връх „Мечи Чал”, организиран от Български съюз за защита на Родопите и Фондация „Обществен фонд- Чепеларе“. Десетки чепеларци и гости на града поднесоха цветя и венци на паметника на загиналите във войните. Рецитираха се стихове, припомнена бе историята на освобождението. В дух на родолюбие и с приповдигнато настроение, походът продължи към върха на пистата с възрожденски песни и под звуците на каба-гайда. Вечерта на площад „Олимпийски” децата от СОУ „Васли Дечев”, Общински детски комплекс Чепеларе,танцов клуб „Веселие” и самодейци поздравиха с изпълненията си чепеларци и гостите на града.

Официалните лица на празника – кметът Славка Чакърова, вицепримиерът и министър на образованието Меглена Кунева, Росица Черпокова – председател на Общинския съвет, депyтатите Настимир Ананиев и Дора Янкова приветстваха хората на площада и отправиха послания да помним пътя на свободата си, героизма, силата, подвига на хилядите войни, платили с кръвта си за тази свобода. Празникът завърши с тържествена заря, която освети небето над Чепеларе.

Вирни се горе