Чепеларе откри майските тържества

Чепеларе откри  майските тържества

На 27 април 2012г. с юбилеен концерт „20 години сценична дейност” на фолклорен танцов състав „Евридика” с худ. ръководител Валентина Бозова стартираха традиционните Майски културни тържества Чепеларе 2012.

Празничните прояви продължават на 6 май Гергьовден- Ден на храбростта и българската армия с тържество на паметника на Загиналите във войните в Чепеларе. В рамките на празниците ще бъдат отбелязани две годишнини- 90 години от рождението на Димитър Райчев в Музея на родопския карст на 19 май и 80 години от рождението на Никола Михайлов на 14 май с откриване на изложба „Историята на моя роден край” и презентация, представяща живота и делото на общественика, краеведа и писателя, подготвени от ученици на ПГ по СГСТ „Н.Й.Вапцаров”, в Заседателната зала на община Чепеларе. На 10 май ще бъде открита изложба на художника Константин Златев. Ще бъде представена стихосбирката „Азбука от чувства” на младата поетеса Анастасия Мавродиева на 11 май.

Празнични концерти са подготвили СОУ „Васил Дечев” и ОДК- Чепеларе. Творческите съставите на читалищата на територията на община Чепеларе на 15 и 16 май ще се представят в „Сцена на самодееца” на площад „Олимпийски”. На 21 май ще гостува постановката „Детектор на лъжата” на ДТ- Пловдив. Кулминацията на празниците ще е на 23 и 24 май. На 23 май ще се проведе традиционното факелно шествие на учениците от СОУ „Васил Дечев” от 21 часа, а след това на площад „Олимпийски” ще пее легендарния солист на „ЮРАЯ ХИИЙП”- ДЖОН ЛОУТЪН. На 24 май- Ден на славянската писменост и българската просвета и култура и празник на град Чепеларе ще се състои тържествена манифестация на ученици, учители и випускници от 11.00 часа, предвождана от мажоретен състав „Усмивка” при ОДК- Чепеларе. В 12.00 часа на сцена на площад „Олимпийски” ще се състои концерт- спектакъл на фолклорен ансамбъл „Родопи”- Смолян.

Майските спортни прояви стартират на 5 май със състезание по Стрийт фитнес. Спортния афиш предвижда провеждане на масови щафетни игри, турнир по волейбол за купа «Иван Попов», футбол на малки врати, състезания по тенис на маса, байк биатлон, турнир по шах, І- ви турнир по снукър, майсторско упрамление на МПС и демонстративно карате. С масови спортни игри ще бъде отбелядан 17 май- Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта.

Вирни се горе