Британският посланик посети Смолян

Британският посланик посети Смолян

"За мен е изключително важно, че днес съм в Смолян, защото искам да съм посланик на Великобритания в България, да работим съвместно и затова ще обикалям цялата страна. Има посланици, които мислят, че София е България, аз не смятам така".Това заяви Негово Превъзходителство Джонатан Алън, посланик на Великобритания, на среща с областния управител инж.Стефан Стайков и кмета Николай Мелемов. Дипломатът прояви интерес относно развитието и перспективите на региона ни.

Той коментира и приоритетите си: загриженост за съгражданите му, които живеят в нашата страна, икономически просперитет на двете държави и сигурност.

Инж.Стайков увери госта, че тук престъпността е най-ниска и сме един своеобразен демографски феномен – гостоприемни хора със запазен морал и достойнство.Областният управител подчерта, че проектите са насочени към развитието на централния родопски регион, но и не скри, че имаме проблем с инфраструктурата като визира и проекта за пътя Пловдви-Асеновград-Смолян –Рудозем.

Губернаторът помоли посланик Алън да лобира за по-бързата реализация на трансграничните проекти.На мнение съм, че трябва да имаме нови пазари в България и Европа и да се фокусира върху това, подчерта дипломатът.

Кметът Мелемов обясни, че постоянно-пребиваващите граждани на Великобритания в Смолян са 38. Администрацията работи активно по европейски програми. Негово превъзходителство се интересуваше подробно за водните проекти. Зам.-кметът Марин Захариев му обясни, че навлизаме във втора фаза на проекта по програма ИСПА за пълен воден цикъл на Смолян. Джонатан Алан разбра от него, че и британци са закупили къщи в Полк.Серафимово. Градоначалникът наблегна, че основният ни проблем е лошата инфраструктура и ако тя се подобри ще намалее безработицата и ще се развие още по-добре туризма. Правителството се е ангажирало да помогне и в тази област.

На срещата бяха обсъдени още перспективите за развитието на региона, усвояването на европейските фондове, възможностите за инвестиции, развитието на туризма и други въпроси от взаимен интерес.

Негово Превъзходителство Джонатан Алан даде и пресконференция за смолянските журналисти.Според него в България има растеж, данъците са ниски, има финансова стабилност, но проблемите са свързани със съдебната ни система. Лично той е имал оплаквания от негови съграждани и за бюрокрацията спъваща английските инвеститори.

Проблемите, които е посочил за бизнеса директорът на Фабриката за ски в Чепеларе са били: лошата инфраструктура, тромавата администрация, високите банкови лихви и енергийната ефективност. Важно е да работим за бъдещето на България и Великобритания с конкретни идеи, подчерта посланикът.

Той сподели, че утре заедно със семейството си ще кара ски на Пампорово.После ще посети Пловдив, за да се срещне със семейството, което го е учило на български език.Ще разгледа и историческите забележителности на града под тепетата.

На въпрос няма ли да си закупи къща в Родопите, той шеговито отговори, че баща който носи в портмонето си снимки на децата си, вече няма пари в него. Преди да си тръгне от кабинета на областния управител, посланик Алан получи от него подарък родопска гайда, а от кмета Мелемов информационни материали за туристическите забележителности на Смолян.

Дипломатът проведе срещи с началниците на полицейските управления на Смолян, Чепеларе и Пампорово, за да се обсъдят най-често срещаните случаи, при които туристите си взаимодействат с полицията, когато са станали жертва на престъпление или те самите са извършители.

Вирни се горе