Богата програма подготвя община Смолян за Майските културни тържества

Богата програма подготвя община Смолян за Майските културни тържества

С "Празник на танца”, по повод 29 април – Международен ден на танца и Европейски ден на солидарност между поколенията и 1 май – Международен ден на труда ще бъдат открити Майските културни тържества на община Смолян, съобщиха оттам. Това ще стане на 28 април 2012 г. от 16 часа на Амфитеатъра в Смолян. Същия ден е и празника на с. Градът.

На 2 май от 18 в Изложбена зала „Петър Стайков” при КДК – Смолян ще бъде открита изложба на Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян под надслов „Модерното в традициите”.

Следващия ден – 3 май в Смолян ще се отбележи Деня на храбростта и Празник на българската армия от 9.30 ч. от 101-ви алпийски батальон. Там ще се проведе Ден на отворените врати, където ще бъдат показани въоръжение, алпийски техники и алпийско оборудване. Организира се и посещения на параклиса „Св. Св. Константин и Елена” и обновения музей. В 17.00 часа в залата на Държавен архив – Смолян ще се чества 75 години от основаването на Дружба „Родина” и представяне на книгата „Дейци на Дружба „Родина” – почетни граждани”. В същия час в РИМ „Стою Шишков” ще бъде открита изложба „Праисторическа Тракия VІ-ІІІ хилядолетие пр. Хр.” с експонати от музеите в Стара Загора, Пазарджик, Нова Загора и Раднево.

На 4 май ще се чества Деня на храбростта и Празник на българската армия от 11.00 часа във Военен клуб – Смолян и Освещаване на бойните знамена на 101-ви алпийски батальон от 12.00 часа в клуба.

На 5 май от 10.00 часа на пл. „България” ще се проведе празник „6 май – Денят на храбрия скаут”, а от 12.00 часа в с. Влахово – курбан за здраве и плодородие. Същия ден от 17.00 часа НУФИ „Широка лъка” ще отбележи 40 години Музикално училище в Широка лъка.

В богатата програма на общината е включено още отбелязване на празника Адрелез – обреди и поход до извор „Лъджата” в селата Могилица и Буката. В Регионална библиотека „Н. Вранчев” ще бъде открита изложба на литература "24 май – Ден на славянската писменост и просвета”.

Деня на Европа – 9 май ще се чества 67 години от победата над хитлерофашизма пред паметника на загиналите във войните – кв. Райково, а от 12.00 часа пред община Смолян – Изпълнение на химна на Европа от Общински духов оркестър.

На 11 май, от 10.30 часа в читалище „Екзарх Стефан-1872” – с. Широка лъка ще се чества 180 години просветно дело в Широка лъка. В 19.30 часа в читалище „Ас. Златаров” – с. Смилян – честване 85 години от основаване на НЧ „проф. Д-р Асен Златаров” – с. Смилян.

На 12 май е традиционният празник на с. Кошница „Предой”, а в с.Кокорово ще има курбан за здраве и плодородие.

Ще се отбележи 150 години класно училище в Устово с откриване на изложба „150 години традиции, духовност и знания” в КДК.

В програмата са включени постановки, които ще се играят на сцена “Николай Хайтов”.

На 18 май ще се чества Международния ден на музеите и галериите в РИМ „Стою Шишков” – Смолян и ще се връчат почетни грамоти на дарители на музея, както и ще се поднесат цветя пред паметната плоча на Стою Шишков. Празникът на с. Момчиловци е на 19 май, а на Букаците – 20 май.

ПГТТ „Христо Ботев” – Смолян ще празнува своята 50-годишнина, ще бъде открита и изложба.

Различни прояви са предвидени и в читалищата в града.

На 24 май ще се чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а от 19 часа на Амфитеатър е бенефиса „Валя Балканска на 70 години”.

Закриването на Майските културни тържества на община Смолян ще бъде в последния ден от май – 31-ви. От 18.30 часа на сцена РДТ „Н. Хайтов” – зала 1 е юбилейния концерт на Златина Узунова с участието на ФА „Родопа”, Големите български гласове – София, фолклорни формации при НЧ „Хр. Ботев”, солисти и приятели.

Вирни се горе