Блокират движението по главния път в Чепеларе заради закриването на Районната прокуратура

Блокират движението по главния път в Чепеларе заради закриването на Районната прокуратура

За втори път днес чепеларци се вдигат на протест срещу закриването на Районната прокуратура в града и преструктурирането й като териториално отделение към Районна прокуратура – Смолян. Прокуратурата в родопския град е една от общо 11 Районни прокуратури в страната в които тече преструктуриране.

Движението ще бъде блокирано днес в часовете от 16.00 до 18.00 ч., а протестът ще бъде пред сградата на Съдебната палата, съобщиха организаторите от Инициативния комитет. Автомобилите ще бъдат пропускани през 10 минути, заради натоварения трафик.

Ето и пълния текст на изявлението на Инициативния комитет:

ИЗЯВЛЕНИЕ НА „ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ, ГРАЖДАНСКИТЕ И СЪЮЗНИТЕ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ“ ПО ПОВОД СЪОБЩЕНИЕ НА ПРОКУРОРСКА КОЛЕГИЯ ПРИ ВСС ОТ 24.08.2018 ГОД. ВЪВ ВРЪЗКА С ОРГАНИЗИРАН ПРОТЕСТ НА СЪЩАТА ДАТА В ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ПРОКУРОРСКА КОЛЕГИЯ ПРИ ВСС,

По повод отправеното от Вас чрез сайта на ВСС съобщение до гражданите на Община Чепеларе, от тяхно име заявяваме, че Инициативният комитет и гражданите на Общината не могат да се доверят на Вашите твърдения, че живущите и пребиваващите в Община Чепеларе граждани няма да бъдат лишени от достъп до прокурорски органи, респективно от ефективни средства за защита, след привеждане в изпълнение на взетото решение за закриване на Районна прокуратура Чепеларе. Не можем да се доверим и на уверенията Ви, че прокурорите, които ще работят в т.нар. „териториалното отделение“ ще изпълняват и занапред в пълен обем законовите си задължения, както и че това териториално отделение ще съществува въобще. Причината за нашето недоверие към Вашите „обещания“ е липсата на нормативна уредба, която да гарантира законово правната прокурорска защита, непрозрачността и неизпълнението на вече поети ангажименти към гражданите на Общината, както и пълното незачитане на нашата позиция и нуждите ни, което пренебрегнахте при вземане на това дискриминационно решение.

За нас като граждани на тази държава е обидно, че Прокуратурата, която е призвана да защитава нашите права, си позволи публично да ги измерва в парична сума. Все пак искаме да вярваме, гарантираната от Конституцията защита на гражданските ни права е висша ценност в България, което Вие явно не споделяте.

Отбелязваме, че решението Ви за закриване на Районна прокуратура-Чепеларе НЕ Е взето след задълбочен анализ на ВСИЧКИ ОТНОСИМИ и одобрени именно от Вас критерии за това с Решение по Протокол №51/15.10.2015 г. на Пленума на ВСС. Считаме, че не сте взели предвид и негативните последици до които ще доведе решението Ви, тъй като нямаме данни да сте извършвали съответните проучвания на територията на Общината.

Отново отбелязваме, че Решението на ПК на ВСС за закриване на РП е взето в разрез с дадените именно от предишния и сегашния състав на ВСС уверения, че решението Ви за реформиране /обединяване/ на съдебни структури ще бъде взето след обсъждане на всички относими фактори и аргументи, както и при отчитане мнението на всички заинтересовани страни, в това число и на местните власти, което не се е случило, нито тогава, нито сега, въпреки негативната ни реакция срещу него. С това решение и начина на вземането му не се изпълняват, а напротив, нарушават се препоръките, дадени в Докладите на ЕК до ЕП и Съвета на Европа относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 25.01. 2017 г. и от 15.11.2017 год. .

Твърдим, аргументирано и подробно сме обосновали в Жалбата си до ЕК, че решението Ви нарушава правата на гражданите на Община Чепеларе, които сме граждани и на ЕС.

С оглед продължаващата незаинтересованост от Ваша страна относно нашето становище и нашите основателни притеснения, които пренебрегвате, формулирайки само уверения, заявяваме, че гражданското недоволство и протести срещу взетото от Вас и одобрено от Правителството решение ще продължат в различни форми на изява. На 28.09.2018г. от 16.00 часа до 18.00 часа на кръстовището, пред сградата на Районен съд гр.Чепеларе и Районна прокуратура гр.Чепеларе ще се проведе 2-ри ефективен протест, чрез затваряне на пътя Пловдив-Смолян. септември ще се проведат и следващите ефективни протести.

Уведомяваме Ви също така, че за взетото от Вас и подкрепено от Правителството решение вече е сезирана Европейската комисия с искане за образуване на производство по установяване на нарушение на правото на ЕС по реда на чл.258 ДФЕС.

Уважаеми членове на ПК на ВСС,

Имайте и предвид, че сред гражданското общество в Община Чепеларе е популярна идеята за отправяне на искане до Министерски съвет на Република Българея за промяна на границата между област Смолян и област Пловдив чрез включване на територията на Община Чепеларе в област Пловдив.

Настояваме да бъдем чути и мнението ни да бъде взето предвид чрез една ревизия на взетото решение за закриване на РП Чепеларе!

Вирни се горе