Близо 3 милиона лева са нанесените щети в гората от ураганния вятър

 Близо 3 милиона лева са нанесените щети в гората от ураганния вятър

Близо 3 милиона лева са нанесените щети в гората от ураганния вятър в края на миналата седмица, по първоначални изчисления на горските до момента. Инвентаризацията все още продължава, като до момента са констатирани 46 хиляди кубични метра повалена дървесина.

С близо 4,7 млн.лв. ще се ремонтират улици, тротоари, алеи и площадки в Смолян

Основно пораженията са на територията на Горско стопанство-Смолян, като е повалена едра строителна дървесина, предимно смърч, с много високо качество. Дървесината не е удачно да се добива от местното население за дърва, защото е с високо качество и представлява интерес за икономиката.

Още следващата седмица ЮЦДП ще сключи договори с фирми, които да добиват строителна дървесина, каза Елин Лилов, зам.-директор на ЮЦДП-Смолян. Големи поражения има и в частните гори.

Вятърът отнесе покривите на болница, детска градина и мазилка на саниран блок

Там собствениците трябва да изведат по-бързо падналата дървесина от гората, защото тя е предпоставка за увеличаване на пожарите и за разпространение на горски вредители.

„Въпросът е по-бързо да предприемат действия, да се свържат с лицензирани лесовъди, които да им изготвят необходимите документи, за да започнат своевременно добиването на дървесина, докато тя не е загубила своите качества.

Вече Регионалната дирекция има готовност, имаме опита и от преди две години, доколкото имам информация, документите за това, което е инвентаризирано от държавните гори, вече са одобрени от РДГ и в момента нашите колеги маркират повредената дървесина, така че още от следващата седмица можем да сключим договори, възможно в най-кратки срокове, когато позволят метеорологичните условия, защото все пак е зима, да се започне работа“, каза още зам.-директорът на ЮЦДП-Смолян.

Вирни се горе