Близо 20 тона негодни храни възбрани БАБХ за седмица

Близо 20 тона негодни храни възбрани БАБХ за седмица

Българска агенция по безопасност на храните за една седмица

За периода от 07.05.12 до 13.05.212 инспектори на Българска агенция по безопасност на храните са извършили 5009 проверки на обекти от търговската мрежа и общественото хранене.

Поради констатирани несъответствия 7 обекта са с преустановена дейност, от които 5 в ОДБХ Стара Загора са затворени, поради нарушения в хигиенните показатели на питейна вода. В цялата страна са издадени 323 предписания и 118 Акта за административно нарушение. ОДБХ – София град е бракувала 1650 кг хранителни продукти и 1160 кг. месни продукти с изтекъл срок на годност, а ОДБХ – Шумен – 19000 кг овче месо. Всички продукти са насочени за унищожаване в екарисаж.

Във връзка с настъпващия летен туристически сезон започнаха и засилени проверки в обекти на територията на курортите и курортните селища в областите Варна, Бургас и Добрич. Областните дирекции по безопасност на храните проверяват обекти от търговската мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти и такива с дейност кетъринг. Особено внимание се обръща на заведенията за обществено хранене в хотелските комплекси и обектите предлагащи оферти за почивка от типа „all inclusive“.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов е разпоредил да се проверява във всеки обект дали е назначено лице по трудов договор, което да притежава документ за висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или да има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите.

Вирни се горе