Български сортове домати в Кишпещ, семената бяха избрани от зам.-кмета инж.Мариана Цекова

 Български сортове домати в Кишпещ, семената бяха избрани от зам.-кмета инж.Мариана Цекова

Кметът на побратимената със Смолян унгарска община Кишпещ, Петър Гайда, проведе първия си приемен час на открито като лично раздаде на местните детски градини, училища, обществени градини и на жителите на Кишпещ разсади от прочути български сортове домати.

Семената на доматите бяха избрани лично от зам.-кмета на Смолян инж. Мариана Цекова и подарени на унгарската делегация по време на тяхното посещение в Смолян през миналата есен. Разсадите, на брой 1500, са отгледани в парниците на общинското градинарско предприятие, поддържащо обществените паркове на квартала.

„Най-вкусните зеленчуци и плодове са винаги тези, които сам си произвеждаш” – обяснява инициативата на местното българско малцинство председателят на Българското самоуправление на Кишпещ Йордан Тютюнков. „Едно време учихме унгарците как да произвеждат домати в индустриални количества. Сега бихме желали да стимулираме местното население само да си произвежда домати, да не трябва да купува безвкусни зеленчуци в търговските вериги. На няколко квадратни метра площ могат да се произведат целогодишните нужди на едно семейство. Същевременно искаме да напомним за старите традиции на квартала. Преди стотина години Кишпещ снабдяваше със зеленчуци населението на унгарската столица. Пазарът на Кишпещ се счита като един от най–добрите в Будапеща”, коментира Тютюнков.

Вирни се горе