Сдружение «Център за развитие на община Златоград» стартира проект "Ателие на активните граждани"

Сдружение «Център за развитие на община Златоград» стартира проект "Ателие на активните граждани"

На проведената на 08 декември 2014 г пресконференция, с участието на Кмета на Община Златоград Мирослав Янчев и Председателя на ОбС Златоград Григор Джангалов, бе представен новия проект – „Ателие на активните граждани”. Той се изпълнява от Сдружение „Център за развитие на Община Златоград”, в партньорство с общината. От Сдружението споделиха, че проект “Ателие на активните граждани” има амбицията да провокира местните изпълнителни и законодателни органи към ефективна, прозрачна и гъвкава дейност, с отчет на местните и гражданските приоритети. Посочиха и причината да нарекат проекта «Ателие на активните граждани». Ателие – защото се очаква да се изградят нови отношения между граждани и местна власт, отношения на прозрачност, чуваемост, креативност, с възможност за представяне на различни мнения, аргументираност при избор на решения, съгласно принципите на разумния избор при вземане на решения в условия на дефицит.

Активните граждани – защото успешната общинска политика е възможна единствено, когато гражданите или отделни техни представители активно участват при определяне на нейните приоритети и ги отстояват при временни колебания. Проект «Ателие на активните граждани» е първия проект, който се изпълнява на територията на Община Златоград, чрез Програмата за подкрепа на НПО, в рамките на финансовия механизъм на Европейското Икономическо пространство 2009-2014 г. Програмата дава възможност на НПО да участват като институционален представител при приемането и отчитането на общинските политики. Проектът е в тематична област -Демокрация, права на човека и добро управление, приоритет Насърчаване на включването на НПО в процесите на формулиране на политики и вземане на решения, съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво. От Сдружението имат амбицията, припомняйки добрите традиции в Златоград за граждански кампании и добри дела, да подскажат, че «гражданското участие» не е «мисия невъзможна», а да предложат различни форми и начини, как този граждански глас да бъде фактор при определяне на общинската политика. В този смисъл проектът е насочен към лицата, вземащи решения, активните граждани и младежите.

Посочиха се и конкретните дейности по проекта. Първата от включва две открити студио по обществено значими теми, касаещи пряко всяко домакинство – темата за местните данъци и такси (през декември 2014) и темата за общинската инвестиционна програма (през януари 2015). Ще бъдат организирани два публични дебата, насочени към конкретни общински политики : устойчиво управление на отпадъците и участието на младите хора. Чрез «Деня на диалога», ще се даде възможност за еднодневно участие на младежи в управлението на общината и публични институции. Ще има информационен фронт офис за предоставяне информационни и консултантски услуги, вкл. източници на финансиране; подготовка за проектно кандидатстване, както и Услуги на е-правителство – достъп до административни и технически общински услуги, подаване на сигнали, е-услуги на публични институции. Чрез дейностите за информация и публичност ще бъдат споделени успешни европейски практики за партньорство между НПО и местна власт, както и ще се популяризирана финансовата помощ на Програмата за подкрепа на НПО по финансовия механизъм на ЕИП.

Вирни се горе