Аръчкова: Кръстанов не е искал информация от нас

Аръчкова: Кръстанов не е искал информация от нас

На последното заседание на Общинския съвет в Смолян съветникът от левицата Димитър Кръстанов при приемане на бюджета на община Смолян заяви, че по сметките на общината има налични суми. След направена проверка от ръководството на общината уточнихме откъде е излезнала тази информация. Това каза на пресконференция главния финансист на общината Венера Аръчкова. Защото Кръстанов не е искал от нас информация, което ни подвежда на мисълта, че се търсят подводни камъни за сензации и т.н., каза тя.

В сметките на община Смолян на 4 ноември 2011 г. по програма ФЛАГ има преведени средства по програми, които са по извънбюджетна сметка на общината по различни проекти – подобряване на условията на живот в социалните домове, Нов избор – развитие и реализация, благоустрояване на улична мрежа и други проекти. Наличната сума по проекти е 3 083 000 лева – остатъка по сметката към тази дата, но това са строго профилирани средства само по проекти и парите са си там, уточни Аръчкова.

По другата сметка – бюджетната към 4 ноември 2011 г. сумата е 1 177 000 лева. Целевата субсидия за второстепенни разпоредители е 1 109 000 – за детски градини, училища, музей, галерия. Отделно има получена целева субсидия за зимно поддържане в размер на 115 000 лева. От тези средства салдото на 2 ноември е 256 000, от които средства има преведена сума в размер на 131 000 лева по ПУДООС, които са разплатени на фирма Дюлгер. На 4 ноември се изплащат 87 000 лева заплати от местна дейност, а налични парични средства няма. Отделно са изплатени обезщетения в размер на 101 000 също от местна дейност, такива средства по бюджетната сметка също няма. Това са отклонени средства. Разплатени са също средства на различни фирми, лихвите по кредита, за текущ ремонт и др. Наличната сума след тези транзакции- на дата 11 ноември е 87 788 лева – представляващи остатък субсидия за държавни дейности – за заплати на общински служители в община Смолян, каза още Аръчкова.

От направеното изказване е видно, че няма средства по бюджетни сметки, които да са строго дефилиран местен характер. Средствата, които са били налични в банковата сметка са изцяло държавна дейност. Останалата сметка, която Кръстанов цитира с налични 18 000 е депозитна сметка – гаранция. В тази сметка трябва да има налични 690 000, а имаме едва 10 000 лева, допълни главния финансист на общината.

Вирни се горе