Актуализираха инвестиционната програма на община Рудозем за 2013 година

Актуализираха инвестиционната програма на община Рудозем за 2013 година

На провелото се вчера заседание на Общинския съвет – гр. Рудозем основните дебати бяха насочени върху актуализирането на инвестиционната програма на община Рудозем за 2013 година.

В началото на заседанието Общинския съвет прие за сведение информацията за снегопочистването и зимното поддържане на общинската пътна мрежа за сезон 2012/2013 година. Предоставените средства на общината са били сравнително достатъчни, но поради извършването на стари разплащания за снегопочистване и поддържане на пътната мрежа, общината все още има неразплатени средства в размер на 65 893 лева.

Беше приета програма за закрила на детето, в която са заложени средства за образователни семинари в училищата по превенция на насилието, наркоманията, СПИН, тютюнопушенето, подпомагане на деца в риск, подкрепа на деца нуждаещи се от специализирано лечение и със специални здравни потребности.

На заседанието беше одобрено изготвянето на ПУП за гробищен парк в село Чепинци, махала Трамповска.

Бяха направени изменения и допълнения на правилника за дейността на Общинското социално предприятие „Озеленяване, благоустройство и развитие на традиционни занаяти – Рудозем”. Добавени бяха дейности за социални услуги.

Основните разисквания бяха направени върху актуализацията на капиталовите разходи за 2013 година. Беше актуализирана инвестиционната програма на община Рудозем за 2013 година. Акцентът в дебатите падна върху завишаването на средствата за асфалтирането на пътя за м.Хаджарско в село Елховец, което е с около 47 000 лева повече от първоначално заложените. Кметът Румен Пехливанов даде подробно обяснение за наложената необходимост от завишаване на тези средства. Той изтъкна, че първоначално е било предвидено асфалтиране на 430 метра път от разклона на пътя Елховец-Пловдивци до м.Хаджарско. В последствие при замерването се е оказало, че трасето е по-дълго, което е наложило допълнително количество асфалт. Освен това се е наложило допълнително укрепване на ската на пътя по преценка на проектанската организация,което е направено с габиони. Било е извършено изместване на участък от тръбопровода за м.Хаджарско, извършени са допълнителни изкопи на стойност около 20 000 лева и допълнителното количество асфалт,заедно с допълнителното укрепване на пътя е довело до повишаване на крайната цена за асфалтирането на целия участък до м.Хаджарско. Румен Пехливанов изтъкна още, че по проект дебелината на асфалта е 5 см , но на места тя достига до 13 см. Той покани всички, които са заинтересовани, да се запознаят с пълната документация относно изразходваните средства за асфалтирането на пътя за м.Хаджарско, с.Елховец.

На заседанието бяха направени корекции на средствата за ремонти на покриви, които придобиха следния актуализиран вид:

-за ремонт на покрива на кметство Бяла река – 13 823 лева

-за ремонт на покрива на бившето кметство Елховец – 34 022 лева

-за ремонт на покрива на ЦДГ – Пловдивци – 24 066 лева

Тези средства са с 2 913 лева по-малко от първоначално заложените средства за ремонт на покриви, които бяха гласувани за допълване на средствата предвидени за ремонт на тоалетните в СОУ – Чепинци. Така средствата предвидени за ремонт в училището на село Чепинци стават около 38 000 лева.

Актуализация беше направена и на предвидените средства за асфалтиране на отсечката на пътя от центъра на с.Елховец до разклона на м.Байкушевце. Предвидените средства за този участък от пътя стават 69 600 лева. При асфалтирането на тази отсечка са предвидени и дейности по подмяна на водопроводите.

В края на заседанието беше взето решение за свикване на извънредно заседание, което да приеме сключване на споразумение с ЕТ „Румен Митев”, по дължими средства от страна на община Рудозем спрямо търговеца.

Вирни се горе