Акцент във втория ден на Роженския събор е Родопската вечер

Акцент във втория ден на  Роженския събор е  Родопската вечер

Тази вечер под звездите ще излязат и ще пеят Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 Каба гайди, ФА „Родопа“, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви и др.

Акцент във втория ден на Роженския събор е Родопската вечер. Тази вечер под звездите ще излязат и ще пеят Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 Каба гайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др. Концертът започва в 19.00 часа и ще продължи до 24.00 часа.

По изчисления на организаторите на 16 юли по поляните има над 100 хиляди души, а на откриването са присъствали 30 хиляди, като през целия петъчен ден са преминали 60 хиляди съборяни. Въпреки хилядите посетители, проблеми с трафика и достъпа до Рожен, няма. Гостите на събора масово използват обществен транспорт и обходните маршрути, препоръчани от организаторите. Близо 9000 автомобила преминават на ден през паркингите на събора. Навсякъде по поляните звучи само български фолклор, който се носи от четирите сцени на събора. „Рожен” се запазва като най-притегателният, най-мащабният фолклорен форум в България – народен и национален в истинския смисъл на думата. Над 4 600 са участниците, които се изявят във Фолклорния конкурс «Рожен», организиран от община Смолян. Участниците са от всички фолклорни области на България.

На Роженските поляни тази година се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, танцовите състави тази година са 63. 140 индивидуални изпълнители представят песни и свирни от различни фолклорни области на България. 7 оркестъра участмат в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка припомня богатството на традиционната ни култура. На четирите сцени се представят групи от 207 народни читалища – най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. Участват още формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Най-малкият участник на сцена тази година е Виктория Петрова – на 3 години от с. Зафирово, обл. Силистра. Тя ще вземе участие като индивидуален изпълнител на народни песни. Най-възрастният участник ще бъде 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди”. Оркестрите „101 каба гайди”, „100 каба гайди“ и още стотици други гайдари, и тази година огласят Роженските поляни, за да се случи отново т.н. „Чудо на Рожен” – завладяващо и непреходно във времето. Хиляди се хващат на Голямото роженско хоро по обяд всеки ден и около сцените.

.

Вирни се горе