Административният съд в Смолян отново потвърди изборните резултати в Неделино

Административният съд в Смолян отново потвърди изборните резултати в Неделино

Административен съд – Смолян за втори път потвърди изборните резултати в Неделино и признава избора на Боян Кехайов за кмет на общината.

Екскметът Стоян Беширов заведе дело срещу сегашния управник Боян Кехайов за 144 гласа в полза на Кехайов.

Изпълнявайки указанията на ВАС в решението, с което делото беше върнато за ново разглеждане съдът в Смолян преброи бюлетините от 12 секции. Разглеждането на делото беше усложнено допълнително и от това, че съдът назначи графологическа експертиза във връзка с твърденията, че подписите на 13 лица не са положени от тях. Експертизата с категоричност установи, че 10 от подписите са автентични. За един подпис експертизата не бе категорична дали е положена от избирателя и установи, че два подписа не са положени от лицата, които фигурират в избирателния списък срещу тях. Единият от тези избиратели е неграмотен, а тежкото здравословно състояние на другия не позволи да бъде иззет сравнителен материал.

„След преброяването се установи, че единствено в 16-та секция една от бюлетините неправилно е зачетена като глас за Боян Кехайов вместо за Стоян Беширов, но тъй като в същата тази секция една недействителна бюлетина е зачетена за Беширов като действителна, по същество не се промени изборният резултат. Въз основа на тези изводи състава на съда разгледал делото потвърди решението на Общинската избирателна комисия и отхвърли жалбата на Стоян Беширов“, коментират от Административен съд – Смолян.

„Имайки предвид огромният обем от процесуални действия, които извърши съдът и допълнителното усложнение във връзка с назначената експертиза, при разглеждане на делото беше спазен предвиденият в Избирателния кодекс 14-дневен срок, независимо от опасенията на обществеността в Неделино, изразени в нарочна декларация в средствата за масова информация“, добавиха от Административен съд – Смолян.

Вирни се горе