Административния съд ще разгледа две дела по оспорване на текстове от наредби на общинските съвети в Девин и Чепеларе

 Административния съд ще разгледа две дела по оспорване на текстове от наредби на общинските съвети в Девин и Чепеларе

Административен съд – Смолян ще разгледа две дела по оспорване на текстове от наредби на общинските съвети в общините Девин и Чепеларе.

Предмет на съдебното производство по административно дело №265/2016г. е оспорване на разпоредба от Наредба №1 на Общински съвет – Девин за поддържане и опазване на обществения ред в Община – Девин.

Протестът е внесен от Районна прокуратура – Девин срещу раздел Х от Наредбата, в който са предвидени санкции за виновните лица, които се различават от санкциите за тези нарушения предвидени в Закона за закрила на детето. По тези причини вносителят на протеста счита, че в тази част Наредбата е нищожна, алтернативно незаконосъобразна и моли съдът да се произнесе.

Делото ще се разгледа в открито съдебно заседание на 01.02.2017 г., от 14.40 ч.

Предмет на съдебното производство по административно дело №263/2016г. е оспорване на разпоредба от Наредба №1 на Общински съвет – Чепеларе за поддържане и опазване на обществения ред, чистота и общественото имущество на територията на Община – Чепеларе.

Протестът на Районна прокуратура – Чепеларе е срещу разпоредбата на чл.67, ал.2 във вр. с чл.24, т.2 от Наредбата, в която е включен текст, който противоречи на действащите материалноправни норми, а именно, че за нарушенията по чл.24, т.2 /Паркирането на ППС върху тротоари, паркове, зелени площи, пешеходни пътеки, детски и спортни площадки, пред входовете и изходите на гаражи и паркинги, обществени заведения и на нерегламентирани места/ наказанието е глоба в размер от 150 до 300 лева, а при повторно нарушение от 300 до 500 лева или временно лишаване от правото да упражнява определена професия или дейност.

В случая основното твърдение на прокуратурата е, че предвидените от общинската наредба санкции са по-големи от предвидените в Закона за движение по пътищата.

Прокуратурата претендира и за отмяна на разпоредбите на приетите с Решение №210/28.09.2016г. разпоредби на нови 4, 5, 6 и 7 алинеи към чл.32 в Раздел шести – ред за отглеждане на домашни животни към Наредба №1, чието съдържание не кореспондира със закон или подзаконов нормативен акт.

Делото ще се разгледа в открито съдебно заседание на 01.02.2017 г., от 14.30 ч.

Вирни се горе