Административния съд отмени разпоредба от наредба на ОбС-Смолян

Административния съд отмени разпоредба от наредба на ОбС-Смолян

Смолянският административен съд с Решение № 456 от 13.11.2018 г. по адм. дело № 266/2018 г., отмени по жалба на П. Т. З, разпоредбата на т.1.3 “За всички останали читатели – 3,50 лв.” към Раздел “Регионална библиотека "Николай Вранчев” от Приложение № 6 към Наредба № 2 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Смолян.

В жалбата се твърди, че в оспорената част приетия от ОбС – Смолян подзаконов нормативен акт е незаконосъобразен и дискриминационен, тъй като не осигурява на всички граждани равноправен достъп до библиотечно-информационно обслужване. Счита, че оспорената разпоредба попада под забраната на чл. 4, вр. чл. 73 ЗЗДискр. и е незаконосъобразна. Оспорената такса представлява явен абонамент.

В мотивите си съдът приема, че оспорения текст не е дискриминационен, но е незаконосъобразен. Общинският съвет има правомощия да определя такси единствено при предоставяне на специализирани услуги от библиотечния фонд. Общите услуги предоставени от библиотеките са безвъзмездни и за тях не се заплаща такса. Ползването на библиотечния фонд за четене е обща услуга по смисъла на ЗОБ и като е определил такава такса за годишна регистрация на читатели, административният орган е постановил незаконосъобразен акт.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Вирни се горе