87 са постъпилите жалби и сигнали от Смолян и региона в Комисията за защита от дискриминация от 2006 г. до сега

87 са постъпилите жалби и сигнали от Смолян и региона в Комисията за защита от дискриминация от 2006 г. до сега

87 са постъпилите жалби и сигнали от Смолян и региона в Комисията за защита от дискриминация от 2006 г. до сега. Това каза при откриването на офис в Смолян председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева.

Общо 87 жалби и сигнали от Смолянски регион са постъпили от 2006 г. досега в комисията, а по 26 от тях са образувани преписки. Сред разглежданите казуси е жалба от жена на Девин, оплакала се от имам в града и от “системна регилиозна дискриминация спрямо българи мюсюлмани”. Преписката завършила със заключение, че няма установена дискриминация. По думите на Джумалиева през последните години расте броят на жалбите и сигналите до Комисията, а общата статистика. През 2006 г. са постъпили 289 жалби и сигнали, 2010 г. нарастват на 838, 2011 г. – 846, 2012 г. – 823, 2015 г. – 995, за 2016 година общия брой на сигналите и жалбите са 1192.

Джумалиева представи членовете на Комисията и регионалния представител за Смолян, Марина Хаджииванова, която е отскоро е назначена по програма „Старт в кариерата”. Офисът се намира в сградата на областна администрация. Комисията за защита от дискриминация има свои регионални представители в повечето областни центрове на страната. Задачата им е да осведомяват гражданите и да разпространяват материали на Комисията, да оказват независима правна помощ, подпомагайки по този начин общата воля за търпимост, толерантност и равнопоставеност между различните групи хора. На срещата присъстваха вр.и.д. областен управител Момчил Караиванов, директори институции в Смолян.

Вирни се горе