820 излизания на пожарната, 40 от тях лъжливи повиквания през 2013г.

820 излизания на пожарната, 40 от тях лъжливи повиквания през 2013г.

През 2013 г. на територията на област Смолян са регистрирани 820 бр. излизания с Пожарна и спасителна техника, което е с 381 бр. по-малко в сравнение със същият период на 2012 година.

Регистрираните пожари през отчетния период са 229 броя, което е по-малко със 135 в сравнение с 2012 г. В резултат на възникналите произшествия през отчетния период има 3 загинали и 1 пострадал граждани. От всички пожари възникнали през 2013 г. само 27 броя са в обекти, в които се извършва държавен противопожарен контрол – 9% от общия брой пожари. Такава е статистиката и за 2012 г. Най-често пожарите са възниквали в жилищни сгради и постройки в личните дворове и други обекти, които не подлежат на държавен контрол – 157 броя. На второ място по брой са пожари в горския и селскостопанския фонд – 65 бр.

Най-честата причина за възникване на пожарите е “небрежност при боравене с открит огън”, от която са възникнали 62 броя пожари (или 21% от общия брой пожари). През есенно-зимния сезон много често пожари възникват в следствие на изхвърляне на жарава и пепел от печките на твърдо гориво на необезопасени места.

Есенно-зимния отоплителен сезон в област Смолян се характеризира с усложнена обстановка, която се дължи основно на продължителния период на използване на отопление и масовото използване на отоплителни уреди, прибори и съоръжения от различни видове. Разнообразието на източниците на енергия също е голямо (твърди горива, ЛЗТ и ГТ, горими газове, ел. енергия и др.).

В тази връзка и за недопускане на пожари Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян отново призовава населението за спазване на правилата за пожарна безопасност:

  • При отопление да използуват само стандартни и технически изправни отоплителни уреди.

  • Да не оставят без наблюдение работещи отоплителни и електрически уреди.

  • Да не изхвърля жарава и пепел от печките на твърдо гориво в контейнерите за смет и други не обезопасени места.

  • Да спазват инструкциите за безопасна експлоатация на отоплителни и електрически уреди.

При забелязване признаци на пожар, незабавно звънете на телефон 112 !

Вирни се горе