Златоград празнува 100 години свобода!

Златоград празнува 100 години свобода!

С пищна празнична програма Златоград отбеляза 100 години от Освобождението си и 100 години от Балканската война, на своя празник – 21 ноември.

На тази дата, преди 100 години, тричленна комисия на Временната управа на Златоград, създава Протокол №5, с който се завещава на бъдните поколения датата на Свободата – 21 ноември /нов стил/, да се празнува всяка години от всички златоградчани като местен народен празник,съобщиха от местната управа.

По време на празничните мероприятия бе представена юбилейната книжка „100 години от Освобождението на Златоград и 100 години Балканска война”, с автор местният краевед Величко Пачилов. Интересен предизвика и разказа на Елена Симеонова, чийто дядо е бил един от участниците в Балканската война, който на 8 ноември 1912 (стар стил) влиза в Златоград като освободител. „Изложба с продължение”, с автор Ивайло Бурдев-началник на РУП Златоград, впечатли златоградчани с портретни фотоси на значими за Златоград личности. Всеки, който желае може да види изложбата до края на месеца.

Изхождайки от голямата значимост на Празника на Златоград и следвайки заветът на Протокол №5, Общински съвет Златоград, по предложение на кмета на община Златоград, обяви 21 ноември 2012 година /сряда/ за празничен и неприсъствен ден на територията на общината. Празничният 21 ноември започна с тържествена сесия на Общинския съвет Златоград, на която бе представена Паметна Декларация на общинския съвет по повод 100 годишнината от освобождението на Златгорад. Председателят на Общински съвет – адв. Джангалов прочете Паметната Декларация и прикани кмета на община Златоград и общинските съветници да я подпишат. На тържествената сесия присъстваха народният представител Недялко Славов и областният управител на област Смолян инж. Стефан Стайков. Официално бяха връчени и наградите на първенците в ученическия конкурс на тема „100 години свобода”. Грамоти получиха и всички участници в конкурса. В ранните следобедни часове Николай Славеев и Бенд, танцова формация „Антик”, квартет „Интро” и танцова група „Вакали”, създадоха празнично настроение на златоградчани и събраха жителите и гостите на града на обновения централен площад.

В знак на признателност и почит към всички, жертвали живота си за свободата, на паметниците в града бяха поднесени венци и цветя от всички публични институции на територията на общината, както и от Председателя на Народното събрание, Министър-председателя на Република България, Заместник министър-председателите на Република България, Министъра на отбраната, Заместник-министъра на отбраната, Командира на сухопътните войски, 101 алпийски батальон Смолян, областните управители на областите Смолян и Русе, народните представители от 41-вото Народно събрание, политическите партии ГЕРБ и Коалиция за България, големите предприятия в общината, много граждани и гости на града. Тържественото шествие започна от Лобното място на Делю войвода под съпровода на Духов военен оркестър гр. Пловдив и 101 алпийски батальон гр. Смолян.

След тържествения ритуал, свързан с поднасяне на венци и цветя на паметниците в Златоград, празничните мероприятия продължиха на Централния площад с тържествена проверка (заря), с участието на 101 алпийски батальон Смолян и отряд ученици от СОУ „Антим I” Златоград.

На официалната церемония, посветена на 100 годишнината от Освобождението на Златоград, кметът на общината Мирослав Янчев каза, че „21 ноември е забележителна и значима дата в историята на златоградчани. Не само, защото 100 години свобода е достоен за уважение юбилей на един свободен град, но и защото жителите на този град усетиха вече действителната промяна, която се случва, благодарение на реализираните проекти. Затова и днешният ни празник е двоен, защото всички заедно успяхме да променим облика на нашия град! Ние, жителите на Златоград, също се променихме, започнахме да вярваме, че можем да превърнем в реалност добрите идеи, когато обединим силите си!”. На финал на честванията на празника на Златоград, жителите и гостите на Златоград се насладиха на тържествения концерт със специалното участие на ансамбъл „Българе”.

Преди концерта на ансамбъл „Българе”, ученици от ОУ „Васил Левски” Златоград, изненадаха публиката с интересна интерпретация за свободата, видяна през детския поглед. Младите актьори пресъздадоха атмосферата в Златоград отпреди 100 години и получиха заслужени аплодисменти.

Вирни се горе