70% от населените места в община Смолян са без ток

70% от населените места в община Смолян са без ток

70% от населените места в община Смолян без ток, мобилизират доброволци и горски служители

70% от населените места в община Смолян са без електричество, а сигналите за паднали дървета се десетки, съобщи зам.-областният управител Адриан Петров. В момента са мобилизирани доброволци и служители на горските стопанства, които се включват активно в отстраняването на падналите дървета в региона.

“Най-тежко е положението в община Смолян, където вече има обявено бедствено положение, има редица села без достъп. В момента два екипа на пожарната разчистват пътя до Турян, но след като премахнат едно дърво, след тях падат още, капят като клечки за зъби”, коментира Петров.

В момента не е преустановен учебният процес в общината, като основната причина за това е децата да са на сигурно място. “Лично на мен ми падна осветително тяло на половин метър пред колата, има редица поражения в града”, коментира още Петров, предаде Дарик.

Заради щети по сградата на театъра в Смолян са отменени репетициите на Ансамбъл “Родопа”, тъй като стъклата на капандурите са счупени, поражения има и по покрива на Областна администрация.

Вятърът е отнесъл и покрива на триетажна къща в смолянския квартал “Райково”. Домът на семейство Илчеви, който се намира на ул. “Георги Русев” е останал без покрив рано тази сутрин около 6:00 ч. Няма пострадали хора. Много къщи без покриви има в село Турян, съобщава зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова.

Бурният вятър е повалил десетки дървета, има скъсан 20-киловолтов далекопровод по пътя за село Турян, заради който без ток са централни части на Смолян, махала Станевска, както и околните села Турян и Пещера. Без електричество са селата Момчиловци и Соколовци, ток няма, както и мобилно покритие. Пътят за махала Станевска и оттам за Турян и Пещера е затворен. Заради изкоренени дървета е затворен и пътят за Габрица и Левочево. Покрай пътя за Баните има изпочупени клони и паднали дървета.

“Вече нямаме връзка с доста населени места, клетките на мобилните оператори не работят. Затворени са детските градини и училища в Смилян, Момчиловци и Ряка”, добави Цекова.

Според нея от 12.00 до 14.00 ч. се очаква още по-силен порив на вятъра, като умоляват хората да не напускат домовете си. “От Обсерваторията в “Рожен” ни съобщиха, че са измерени пориви на вятъра от 65 км/ч. Очакваме влошаване на обстановката”, уточни инж. Цекова.

Населени места без ток и с поражения има в община Баните, като главната причина за липсата на електричество са скъсани далекопроводи, в следствие на паднали и изкоренени дървета.

Вирни се горе