59 години от обявяването на Смолянски окръг

59 години от обявяването на Смолянски окръг

Смолян отбелязва 59-та годишнина от обединението си със селата Райково и Устово и създаването на Смолянски окръг.

Обединението на трите селища Смолян, Райково и Устово в един град става с Указ 227, обнародван на 21 юни 1960 година. Денят е наречен Празник на Обединения град Смолян.

Обявен е с Решение 435 на Общинския съвет от 20 май 2010 г. по повод 50-ата годишнина от обединението на трите селища.

Историята:

На 18 юни 1960 год. е издаден указ 227 от Президиума на НС на НРБ, с който се сливат 3-те самостоятелни селища – Смолян, Райково и Устово в един град – тогава център на Смолянски окръг. Оттогава насам градът непрекъснато се благоустроява и постепенно се превръща в културно – икономически и просветен център на централните Родопи, съобщава БНР.

След 10 години спорове къде да се изгради бъдещият център на обединения град през 1970 година е обявен конкурс за градоустройствено решение на централната зона в местността „Поляна”, между Смолян и Райково.

За първи път в архитектурната история на България започва изграждане на градски център на свободен терен. Това мотивира участниците в конкурса да търсят високи архитектурно-художествени качества, в подчертано характерна природна среда и при наличието на уникална родопска архитектура.

На 1 февруари 1973 година генералният секретар на БКП и председател на Държавния съвет на НРБ Тодор Живков прави първата копка в местността „Поляна”. Новият смолянски център е изграждан повече от десетилетие с неуморния труд на местното гражданство. Построени са много културно-административни сгради и жилищен комплекс „Нов център“. Подобрена е инфраструктурата.

От едно изостанало в миналото селище Смолян се превръща в един от градовете „витрина“ на социализма. Грандиозният инфраструктурен проект, с построените монументални обществени сгради и транспортни съоръжения, изниква буквално върху една гола поляна. Новоизграденият център на града, със забележителните си сгради, чиято архитектура е съобразена с местните традиции и околната среда, става еталон за социалистическото строителство през 80-те.

На 16 септември 1983 година в присъствието на Дипломатическия корпус и местното гражданство Тодор Живков официално и тържествено открива новия модерен център на Смолян.

Вирни се горе