58 години обединен град Смолян

58 години обединен град Смолян

Смолян днес отбелязва 58-та годишнина от обединението си със селата Райково и Устово.

Обединението на трите селища Смолян, Райково и Устово в един град става с Указ 227, обнародван на 21 юни 1960 година. Денят е наречен Празник на Обединения град Смолян.

Обявен е с Решение 435 на Общинския съвет от 20 май 2010 г. по повод 50-ата годишнина от обединението на трите селища.

Днес е кулминацията на празника на обединения град Смолян. В ранния следобед на Стария център от площад „Свобода” ще бъде даден старт на велосипедното състезание „Обиколката на Смолян”.

Вечерта на Амфитеатъра ще има концерт на Общинския духов оркестър. Тогава ще бъдат наградени победителите във велосипедното състезание „Обиколката на Смолян”.

От 18.30 часа ще бъде празничният концерт, посветен на Обединения град. В него ще участват танцьори, певци, изпълнители и гайдари от читалищата „Христо Ботев”, „Балкански просветител”, „Орфееви гори” и „Кирил Маджаров”.

Община Смолян кани жителите и гостите на града да присъстват на събитията, посветени на Празника на обединения град.

Историята:

На 18 юни 1960 год. е издаден указ 227 от Президиума на НС на НРБ, с който се сливат 3-те самостоятелни селища – Смолян, Райково и Устово в един град – тогава център на Смолянски окръг. Оттогава насам градът непрекъснато се благоустроява и постепенно се превръща в културно – икономически и просветен център на централните Родопи, съобщава БНР.

След 10 години спорове къде да се изгради бъдещият център на обединения град през 1970 година е обявен конкурс за градоустройствено решение на централната зона в местността „Поляна”, между Смолян и Райково.

За първи път в архитектурната история на България започва изграждане на градски център на свободен терен. Това мотивира участниците в конкурса да търсят високи архитектурно-художествени качества, в подчертано характерна природна среда и при наличието на уникална родопска архитектура.

На 1 февруари 1973 година генералният секретар на БКП и председател на Държавния съвет на НРБ Тодор Живков прави първата копка в местността „Поляна”. Новият смолянски център е изграждан повече от десетилетие с неуморния труд на местното гражданство. Построени са много културно-административни сгради и жилищен комплекс „Нов център“. Подобрена е инфраструктурата.

От едно изостанало в миналото селище Смолян се превръща в един от градовете „витрина“ на социализма. Грандиозният инфраструктурен проект, с построените монументални обществени сгради и транспортни съоръжения, изниква буквално върху една гола поляна. Новоизграденият център на града, със забележителните си сгради, чиято архитектура е съобразена с местните традиции и околната среда, става еталон за социалистическото строителство през 80-те.

На 16 септември 1983 година в присъствието на Дипломатическия корпус и местното гражданство Тодор Живков официално и тържествено открива новия модерен център на Смолян, предаде БНР.

Вирни се горе