55 многофамилни жилищни сгради са одобрени за саниране и финансиране в област Смолян

55 многофамилни жилищни сгради са одобрени за саниране и финансиране в област Смолян

За област Смолян са одобрени за саниране и финансиране 55 многофамилни жилищни сгради.

Област Смолян заема едно от челните места в страната по изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност. В региона са одобрени за саниране и финансиране 55 многофамилни жилищни сгради.Това стана ясно по време на заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие към Областна администрация Смолян, ръководено от заместник-областният управител Андриян Петров.

Регионът ни заема едно от челните места за страната по изпълнение на програмата. За област Смолян са одобрени за саниране и финансиране 55 многофамилни жилищни сгради, съобщи инж.Костадин Капитанов от Областна администрация Смолян, който представи актуална информация.

През 2017 година са извършвани дейности по саниране на 49 сгради в региона. Към днешна дата за 54 сгради в Смолянска област, за които има подписани договори за финансиране от Българска банка за развитие, касаещи сдружения на собственици, подали документи до 01.01.2016 година, са завършени. За тях са въведени мерките за енергийна ефективност и са издадени удостоверения за въвеждане в експлоатация или разрешения за ползване – в зависимост от категорията на обекта. По общини тези 54 многофамилни жилищни сгради са разпределени – 7 в община Девин; 7 в община Златоград, 7 в община Мадан, 4 в община Рудозем; 28 в община Смолян и една сграда в община Чепеларе. Изпълняват се строително-монтажни работи (СМР) по 29-та сграда в община Смолян.

Експерти, отговарящи за програмата, и кметове от общините в област Смолян изказаха благодарности към Областна администрация за ползотворната съвместна работа. Те коментираха положителния ефект от енергийното обновяване на обществени и многофамилни жилищни сгради, както за домакинствата, така и за по-приветливия облик на населените места.

Кметовете на община Чепеларе – Славка Чакърова и община Мадан – Фахри Молайсенов споделиха впечатления от участието си в семинар през 2017-та година по обмяна на опит в Осло, Норвегия в областта на енергийната ефективност.

Изпълнителният директор на Асоциация на Родопските общини (АРО) – Златка Николова представи проект Rhodoshop – пилотна програма за подпомагане на инвестициите в областта на енергийната ефективност чрез създаване на структура за пълно обслужване в Родопския регион на България. Проектът е финансиран по програмата за изследвания и иновации Хоризонт 2020 на Европейския съюз.

Вирни се горе