4 тона пъстърва изпусната в язовир "Доспат"

 4 тона пъстърва изпусната в язовир "Доспат"

Истинска рибарска истерия се вихри от рано сутринта днес по брега на цялото протежение на язовир Доспат, съобщи Инфомрежа.

Над 2000 рибари от цялата страна и целия Сатовчански и Гоцеделчевски регион с лодки, мрежи и въдици са пристигнали на язовира от ранни зори, след като разбрали за изпуснатата в язовира сьомгова пъстърва.

Това станало след скъсване на садки на местните рибни стопанства, в които се отглежда рибата, съобщиха ситуирали се вече рибари на язовира.

Около 4000 кг сьомгови пъстърви, всяка с тегло от 2 до 5 кг, са били изпуснати в язовира във вторник, след като ледени късове са скъсали мрежите от започналото ледотопене, коментират запознати с причината за изпуснатата риба.

Рибата е научена да се храни през 4 часа и сега тя търси храна в язовира, което улеснява значително ловенето й с мрежи и въдици, казаха рибари.

Специалисти риболовци пък коментираха, че едрата риба се лъже основно в по-дълбоки води и в момента на богат улов се радват предимно рибарите, оборудвани с лодки.

Вадят се най-вече риби с тегло около 2 кг, но въдичари се хвалят и с екземпляри над 3 кг., според информацията на сайта.

Загубите за потърпевшото рибарско дружество обаче са значителни въпреки опитите им да събират част от изпуснатата риба.

Източник: http://infomreja.bg/ledotopeneto-skysa-sadki-na-ribni-stopanstva-na-qz-dospat- 4- tona-izbqgala-riba-privleche-meraklii-ot-cqlata-strana-37650.html

Вирни се горе