35 години отбеляза обсерваторията на Рожен

35 години  отбеляза обсерваторията на Рожен

35 години от създаването си празнува вчера обсерваторията на Рожен. Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е открита официално от Тодор Живков на 13 март 1981 г.

Тя е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Открита е на 13 март 1981 г. и е една от двете модерни обсерватории за оптични наблюдения и изследвания към БАН (другата е астрономическата обсерватория в Белоградчик).

НАО-Рожен е разположен в Родопите на връх Рожен (надморска височина 1750 м) на около 25 км от гр. Смолян.Координатите на НАО-Рожен са: дължина: 01h 38m 58s; ширина: 41deg 41m 48s. Главният телескоп на НАО Рожен е двуметров рефлектор с оптическа система Ричи-Кретиен-Куде, произведен от германското предприятие Карл-Цайс, Йена. Този телескоп все още е най-големият в Югоизточна Европа. Вторият телескоп на НАО-Рожен е фотометричен телескоп, 60 см, система Касагрен. Снабден е с едноканален фотометър, контролиран от компютър. Третият телескоп на НАО-Рожен е 50/70 см Шмид телескоп за наблюдение на широко поле – до 5deg x 5deg. Годишно около 10 000 души посещават обсерваторията.

„Обсерваторията започва да се превръща в един донякъде задължителен туристически обект за посещение от страна на туристите в района”, каза директорът на обсерваторията Никола Петров. Институтът по астрономия при БАН с НАО „Рожен” организират на 18 април тържество по повод годишнината в големия салон на БАН. Тогава ще бъде представен и специален филм за дейността на институцията през тези 35 години.

Вирни се горе