300 кукери ще гонят злото на Песпонеделник, който ще се проведе на 4 март в Широка лъка

300 кукери ще гонят злото на Песпонеделник, който ще се проведе на 4 март в Широка лъка

Над 300 кукери ще гонят злото тази година на традиционния Песпонеделник, който ще се проведе на 4 март в смолянското село Широка лъка, като проявите ще бъдат съчетани и с националния празник 3 март и ще започнат още от 1 март. Това стана ясно на пресконференция в община Смолян на която бяха оповестени подробности около организацията и провеждането на кукерския празник. Не напразно Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар. Проявите стартират на 1 март от 15.00 часа, когато ще бъде открита изложба с детски рисунки наречена „Кукери“. На 2 март от 18.00 часа ще има празнична програма посветена на 3 март с участие на ученици от основното училище в Широка лъка и Националното училище за фолклорни изкуства в селото, както и вокално-танцовата група при читалището и пенсионерския клуб. Събитието ще е в салона на читалището. За първи път ще бъде представена и битова пиеса, показваща традициите на Сирни заговезни, наречена „Прошка“ или „Заговелка“. Самодейният състав към читалището ще представи традициите от преди 100 години, когато се е искала прошка от родители и близки, за да се припомнят традициите на празника, обясниха организаторите .

На националния празник – 3 март ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметника на Капитан Петко войвода. В 17.00 часа е предвидено откриването на международна изложба-живопис, посветена на Трети март. Със свои творби в нея ще участват петима автори – двама от България и трима от Украйна. От 18.00 часа ще се проведе и традиционният концерт на учениците от НУФИ – Широка лъка в залата на училището. Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 4 март, обяви секретарят на читалището в Широка лъка Гергана Чотрева. Има приемственост в тази традиция и се спазва от местното население, предава се от поколение на поколение, поясни и ръководителят на песъците Стоил Калфов Тази година ще участват седем кукерски състава. Те са от село Климент, Карловско, село Изгрев, Благоевградско, село Осетеново, Павел баня, Голямо Бучино, София, както и селата Столетово и Отец Паисиево, Карловско, а домакини ще са кукерите от Широка лъка. Желаещите групи са били много, но повече от час и половина не може да бъде затворен пътя, а изпълнението на всяка кукерска група е 15 минути. Кметът на Широка лъка каза още, че хотелите и къщите за гости в Широка лъка и околните села са пълни с туристи за Песпонеделник. През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души. След като се насладят на дефилето на кукерите, гостите ще могат да извият кръшни хора по време на народното веселие с Костадин Джигошев и оркестър „Родопски солисти“, посочи кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Движението за МПС ще бъде спряно в селото на 4 март от 11 до 12,30 часа. Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

Вирни се горе