200 юбилейни грамоти ще бъдат връчени на тържествено заседание по повод 100 г. от Балканската война

200 юбилейни грамоти ще бъдат връчени на тържествено заседание по повод 100 г. от Балканската война

В петък, 19 октомври, от 10.00 часа в сесийната зала на Община Смолян ще се проведе тържествено заседание на местния парламент по повод честването на 100 години от Балканската война и Освобождението на Родопите. На него ще бъдат връчени около 200 юбилейни грамоти “100 години Балкански войни” на държавни и общински институции, организации, видни общественици, почетни и достойни граждани, членове на Инициативния комитет и други, имащи отношение към честванията.

Ще бъдат връчени почетни знаци на удостоени със званието “Почетен гражданин на Смолян” и със “Златен плакет на Община Смолян”. Тържественото заседание ще започне със слово на Андрей Печилков „100 години от Балканската война, 100 години свобода за Родопите” . В празниците ще се включат и гости от побратимените на Смолян градове по проект «Споделено за историята». Партньорите по него са : Ксанти от Гърция, Въру от Естония, Кишпещ от Унгария и Зул от Германия. Водещ партньор по проекта е Община Смолян.

В периода 18-22 октомври гостите ще участват в различни мероприятия, които ще дадат възможност за развитие на вече съществуващите отношения на побратимяване, както на всеки от гражданите от петте различни страни да се запознае с историята на партньорите, съобщиха от пресцентъра на общината. Утре от 11.00 ч., в Сесийна зала в Община Смолян те ще направят презентации, представящи важни в исторически план събития за градовете им. На 20-ти октомври на площад „Свобода“ гостите ще организират тематична фото-изложба, представяща в снимки най-важните исторически моменти, които са определящи за градовете им. Изложбата ще се състои на площад „Свобода“ от 11. 00 ч. Гостите ще присъстват и на Панихидата на връх Средногорец и ще бъдат част от официалната програма по случай 100 години от Балканската война.

"Споделено за историята” е проектно предложение, обединяващо Смолян с побратимените му градове, в идеята за взаимно споделяне на най-важните и бележити моменти от историята на всеки участник. Проектът се изпълнява по програма „Европа за гражданите”.

Вирни се горе