16 пожара гасиха огнеборците през май в област Смолян

16 пожара гасиха огнеборците през май в област Смолян

През месец май 2016 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 35 произшествия, от които 16 пожара, 16 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 3 аварийно-спасителни дейности. От възникналите пожари, 6 са с нанесени материални щети, 30 са в жилищни сгради и помощни помещения към тях. Основни причини за тези пожари са: непочистени комини; неправилно използване на отоплителен уред и късо съединение.

При пожарите е унищожена помощна стопанска сграда – 24 кв.м.; покривна конструкция – 30 кв.м., опушени стени – 70 кв.м. Унищожени са мебели, бяла и черна техника и друго обзавеждане на шест домакинства.

Анализът на пожарите показва, че хладното и дъждовно време налага използването на отоплителни уреди. Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян призовава гражданите да бъдат отговорни и да спазват правилата за пожарна безопасност:

  • да използуват само изправни и стандартни отоплителни уреди;

  • да не оставят без наблюдение включени отоплителни уреди и същите да се експлоатират съгласно инструкциите на производителя;

  • изхвърлянето на пепел и жарава от печките с твърдо гориво да се извършва на обезопасени места;

  • при необходимост да почистват комините само с механични средства.

При пожар, незабавно информирайте на телефон 112 за спешни повиквания!

Вирни се горе