150-килограмова мечка обходила тайно село Стойките

 150-килограмова мечка обходила тайно село Стойките

150-килограмова мечка е обикаляла в село Стойките през нощта, има срутени дворни огради. Това каза за Агенция “Фокус” кметът на селото Георги Георгиев. Той обясни, че животното не е виждано от хора, но стъпките все още стоят и по тях може да се познае нейното телосложение.

“В селото дойде специална група от РИОСВ, която се занимава със защитата на мечките, а отделно и ние сме ловци и много добре познаваме стъпките на тези животни, които са неповторими. Следата показва, че мечката си е пообикаляла из селото през нощта, но за радост не е посегнала на кучета и дворове, не е срещнала хора и не е правила пакости”, каза още кметът.

Георгиев уточни, че предвид това, че селото е туристическа дестинация се наблюдава притеснение сред хората. “Но това е, защото не познават много добре какъв е нравът на мечките. И това идва от приказките – едни ги възприемат като Мечо Пух, други като кръвожаден звяр. Но нито едното е вярно, нито другото”, обясни той

Мечката е диво животно, което обикаля около селата, като предпочита да бъде на по-тихо и по-спокойно място. По принцип по това време те изпадат в летаргия и спят зимен сън, но когато са по-гладни, продължават да обикалят. Но това не значи, че обезателно трябва да е стръвница и че ще нападне хора или животни. Това са много интелигентни и предпазливи животни и винаги избягват контактите с хора", каза Георгиев и уточни, че са много редки случите, в които имат съприкосновение с тях.

“Също така около нейните стъпки не се вижда да е ходил човек с гъдулка, така че тази версия можем да я изключим. Животното си е диво”, уточни Георгиев.

Вирни се горе