129 проверки извършиха инпекторите на РИОСВ-Смолян през юни

129 проверки извършиха инпекторите на РИОСВ-Смолян през юни

Експертите на РИОСВ – Смолян извършиха през юни 129 проверки. Проверени са 125 обекта и са издадени 19 предписания и едно наказателно постановление на”Родопея Белев” ЕООД с наложената имуществена санкция от 2 000 лв.

Извършени са пет извънредни проверки по подадени сигнали. Проверен е бетонов възел в с. Крайна, общ. Неделино. Преписката е изпратена до Районна прокуратура Златоград, за изясняване собствеността и законността на обекта. По сигнал от телефон 112 за замърсяване на река Черна с нефтопродукти в района на кв. Райково, гр. Смолян, е извършена проверка. Експертите са установили, че при зареждане на автомобил в гаража на „Титан Клинър“ ЕООД се е спукал маркуч на цистерната и е изтекло около 300 литра дизелово гориво към река Черна. Съставен е констативен протокол и са дадени предписания остатъците от разлива да се съберат, а участъкът да се третира с пясък и трици.

Проверен е и сигнал за добиване на инертни материали от река Тикленска и преработката им от ТМСИ „Крайна“, собственост на „Стройимпекс Неделино – 98“ ООД гр. Неделино (в ликвидация). При извършване на проверката на обекта не е имало лица. По случая ще бъде внесена преписка в Района прокуратура- Златоград.

По жалба за изземане на руднична баластра, претрошаването й и последващо влагане като основа в инфраструктурни проекти на територията на Община Баните е извършена проверка на трошачната инсталация на площадка на Руднично Давидковско поле, където се влага претрошения материал. Направени са радиологични измервания на рудничната баластра в района и са взети проби. При извършване на проверката от Община Баните и „Пътинженеринг”ЕООД-Пловдив не бяха представени документи за законността на добива, съобщиха от пресцентъра на инспекцията.

Вирни се горе