1200 души намират препитание по програми в Неделино

1200 души намират препитание по програми в Неделино

Благодарение на непрекъснатия натиск на кмета на община Неделино Стоян Беширов пред МТСП, през тази година бяха включени в оперативните програми: „Подкрепа на заетостта” „Развитие на човешките ресурси” и „Регионално развитие” 1200 безработни от общината. Те извършват хигиенизиране и разкрасяване на селищната среда, поддържат пътната мрежа, осъществяват ремонтно-възстановителни, електротехнически и дърводелски услуги, работят по опазването на околната среда и водите, организират спортни дейности и първенства, съобщиха от общината.

Работещите са получили трудовото си възнаграждение за м. юли в размер на 290 лева. Предстои заплащането на изработеното през август, а от 1 септември възнаграждението се увеличава на 380 лева. Всички документи за разплащане през септември са изпратени в Агенцията по заетостта с възнаграждение 380 лева. Два пъти идва в Неделино министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, за да се увери, че законосъобразно и разумно се разходват средствата предоставени от Агенцията по заетостта на кметската администрация.

В момента в Туристическия и информационен център тече обучителен курс с друга част безработни, които придобиват умения за работа в строителството. Според Беширов, до края на годината безработицата в общината ще бъде сведена до абсолютната нула. Има вероятност да се появи дефицит на работници за определени дейности.

Предстои реализацията на 8 проекта по различни европрограми, които ще променят облика на града и на съставните селища, ще повишат с 10-20% възнаграждението на заетите хора и ще подобрят жизненото им равнище.

Вирни се горе