118 машини ще чистят репубриканските пътища през зимата в област Смолян

118 машини ще чистят репубриканските пътища през зимата в област Смолян

Обстановката в Смолянска област е спокойна. Републиканските пътища са проходими при зимни условия и няма въведени ограничения на движението в момента, съобщиха за SmolyanNews.com от Агенция пътна инфраструктура.

Пътноподдържаща фирма е осигурила необходимата техника – 118 бр. машини, както и 80% от материалите за целия зимен сезон. В наличност са близо 14 хил. тона пясък, близо 3 хил. тона сол и 15 тона химически вещества.

Текущият ремонт и зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в област Смолян се осъществява от Дружеството „Смолян Юг“. Предприети са необходимите действия за удължаване на договора до избора на нов изпълнител, предвид постъпилата жалба пред КЗК в търга за изпълнител,посочиха от агенцията.

Снегопочистването на републиканските пътища се извършва съобразно нивата на зимно поддържане, които зависят от интензивността на движение по пътищата.

-На пътища с трафик над 4 хил. МПС на ден допустимата снежна покривка върху пътното платно е до 3 см и снегопочистващите дейности трябва да се извършат до 2 часа след края на снеговалежа.

-На пътища с интензивност на движение до 4 хил. МПС на ден допустимата снежна покривка е до 5 см и снегопочистващите дейности трябва да се извършат до 3 часа след края на снеговалежа.

-На пътища с трафик между 500 и 2000 МПС на ден допустимата снежна покривка е до 7 см и снегопочистващите дейности трябва да се извършат до 5 часа след края на снеговалежа.

-На пътища с интензивност под 500 МПС на ден допустимата снежна покривка е до 10 см и снегопочистващите дейности трябва да се извършат до 8 часа след края на снеговалежа.

Областно пътно управление-Смолян в координация с „Пътна полиция“ предприема мерки за създаване на организация на движението в зависимост от конкретните пътни и метеорологични условия, включително пренасочване на трафика или въвеждане на забрана за движение на всички или за някои видове превозни средства по отделни пътни участъци.

Целта е недопускане на задръствания и блокиране на превозните средства при тежки метеорологични условия – обилен снеговалеж, снегонавявания, поледица или други., съобщават от АПИ.

Вирни се горе