113 потребители от община Смолян ползваха услугата на Звеното "Помощ в дома"

113 потребители от община Смолян ползваха услугата на Звеното "Помощ в дома"

Община Смолян организира заключителна пресконференция по повод реализирания проект „Предоставяне на услуги в домашна среда на хора с увреждания от Община Смолян”. Събитието ще се проведе на 30 май /петък/ от 11.00 часа в зала 247 на Общината. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси” съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС, Договор за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.1.04-0205-С0001/10.12.2012 г. „Помощ в дома”. Продължителността на проекта е 16 месеца, а стойността му – 217 301 лв.

Предоставянето на услуги в домашна среда се оказа една от най-успешните и търсени услуги в община Смолян. Звеното за услуги в домашна среда ще запази дейността си и след приключване на проекта, като ще се постараем да разширим обхвата на услугите и да подкрепим повече хора, на които е необходима помощ в ежедневието, съобщават от ръководството на община Смолян. Какви са резултатите от изпълнението на проекта ? Разкрито е Звено за услуги в домашна среда. Назначен е персонал, който се състои от по 1 технически и социален работник, 15 лични асистенти, 10 социални асистенти и 10 домашни помощници. За една година на 113 потребители от 14 населени места на общината са предоставени почасови услуги в домашна среда.

Проектът беше насочен към задоволяване потребностите на деца, възрастни и самотни хора, които са в пълна или частична невъзможност за самостоятелно обслужване и риск от социална изолация. Основната цел на проекта е създаване на устойчив модел за осигуряване на достоен живот чрез достъп до социални услуги в домашна среда за хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.

Вирни се горе