Стартира програма за честване на 100 години от Освобождението на Родопите

Стартира програма за честване на 100 години от Освобождението на Родопите

През месец октомври 2012 година се навършват 100 години от решителните боеве за освобождение на Смолянския край от османско владичество,съобщиха от музея.

Знаменателните сражения от 19-21 октомври 2012 г. на връх Кавгаджик, дн. Средногорец, между части на 21-ви пехотен Средногорски полк с командир полк. Владимир Серафимов и корпуса на Явер паша влизат в българските анали като символ на Свободата. Полковник Владимир Серафимов, войните от 21-ви пехотен Средногорски полк, 9-ти пехотен Пловдивски полк, пограничните роти от състава на Родопския отряд и присъединените към тях местни доброволчески чети, преминали през битките на Илинденско-Преображенското въстание, вписват имената си в националния пантеон на безсмъртните.

Тържественото честване на кръглата годишнина от Освобождението на Родопите е най-крупното събитие в Културния календар за 2012 година. Програмата на РИМ „Стою Шишков”, цели да привлече към честването различни възрастови и социални групи чрез научни, образователни и културни прояви, да допринесе за осмисляне на събитието като акт за приобщаван на нашите земи към Родината, към модерното време и европейските ценности и за извисяване на националното ни самочувствие.

Основните прояви на честванията ще се проведат през месец октомври 2012 година. Първите инициативи на РИМ „Стою Шишков”, с които стартира тази разнообразна програма са: музейната образователна програма на тема „Балканската война – войната за обединение на българите” и ученически конкурс за мултимедиен продукт и викторина на тема „Балканска война 1912-война на националната надежда”. Музейната образователна програма се провежда с ученици от клуб „Млад краевед” при ГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян с преподавателя по история г-жа Мария Консулова.

Тази изследователската група се запознава с паметните места, свързани с освобождението на нашия край, издирва документи, спомени на участници и съвременници и снимки. Крайният резултат ще бъде представяне на темата в изложба в залите на музея, която ще бъде открита през месец май. Обявен е и ученическия конкурс за мултимедиен продукт и викторина на тема „Балканска война 1912-война на националната надежда”. Той се провежда съвместно с РИО – Смолян. Заключителният етап ще бъде на 15 октомври в музея. Следващите интересни прояви ще бъдат през месец април. Това са -Ден на изкуствата в партньорство с ПГПИ, по проект”Музеят – привлекателен център за разностранната си публика” и кръгла маса „ В кадър Смолян, Родопите” , която се провежда съвместно с Община Смолян и НБУ – София.

Посветени на това паметно събитие ще бъдат и гостуваща изложба ”Родопа – Земя българска” на Петра Атанасова от Национална фотографска академия и майските музейни празници. Съвместно с ПУ „Паисий Хилендарски” – Филиал Смолян, специалности „Български език и история” и „История и география” от месец май до месец октомври ще се реализира образователна програма за проучване на военните паметници за Балканската война в Смолянска област. Тя ще се финализира с кръгла маса на тема “Военните паметници за Балканската война в Смолянска област – памет за бъдещето”.

Основните прояви на програмата са планирани за месец октомври, когато музеят организира национална научна конференция на тема „ 100 години Балканска война – 100 години свобода за Родопите ” съвместно с Институт за исторически изследвания при БАН, Област Смолян и Община Смолян. Също ще бъде открита и гостуващата изложба на НВИМ – София ”С палитра и скицник по барутните дири на Балканската война” съвместно с Община Смолян. Повече информация за участие в тези разнообразни прояви може да получите и от сайта на музея www.museumsmolyan.eu

Вирни се горе