10 млн.лева са задълженията на община Смолян, плюс още толкова кредит

10 млн.лева са задълженията на община Смолян, плюс още толкова кредит

Община Смолян е длъжник към 198 фирми, информира на специална пресконференция днес кметът Николай Мелемов. На срещата с медиите присъстваха още главният финансист Венера Аръчкова и секретарят Замфир Копчев.

Община Смолян е задлъжняла с близо 10 млн.лева, плюс кредита в размер на още толкова, който се изплаща ежемесечно към Инвестбанк, съобщи Мелемов. Някои плащания са чак от 2008 г. и фирмите плашат с блокиране на сметки.

Въпреки, че родителите са си плащали таксите в детските градини, се оказало че имат неразплатени 600 хиляди лева за храна и гориво,обяви на първия си брифинг Мелемов.

С тези икономически показатели общината е изправена пред финансов колапс и се налага предприемането на непопулярни мерки, посочи градоначалникът.

“Изправени сме пред дилемата да спрем детските градини или съкращаването на няколко звена и щата, обясни Мелемов. В сметката на общината има само 60 хиляди лева, няма пари дори за заплати”, посочи още той.

Предстои гласуването на нова структура на общинската администрация,като ще бъдат предложени да се съкратят 91 щата. Общината се отказва да издържа емблематичния ансамбъл “Родопа”, духовия оркестър и няколко звена с дублиращи се дейности.

Подробностите гледайте в секция Видео.

Вирни се горе