Зрелостниците се осигуряват за здраве докато станат студенти или започнат работа

Зрелостниците се осигуряват за здраве докато станат студенти или започнат работа

Зрелостниците се осигуряват здравно сами докато станат студенти, напомнят от НАП Пловдив. Причината е, че в периода между завършване на средното образование и започване на академичната година във ВУЗ, 12-класниците не се осигуряват от държавата. Това е период от 3 или 4 месеца, през който младежите не попадат в нито една от двете категории “ученик” или “студент”. През това време те следва да внасят по 16,80 лева на месец за здравно осигуряване. Изключение правят тези младежи, които започват работа и ще имат работодател, който да ги осигурява.

Непрекъснатите здравно-осигурителни права дават възможност за избор на личен лекар и ползване на безплатна медицинска помощ по пътеки на Здравната каса, обясниха от приходната агенция. За да има едно лице непрекъснат здравен статус, то не трябва да има пропуски в осигуряването повече от 3 месеца през последните 3 години.

Проверка на здравен статус се извършва денонощно в електронната страница на НАП www.nap.bg в рубриката „Електронни услуги”. В същата рубрика е публикуван и електронен здравен калкулатор, който изчислява дължимите здравно-осигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 година досега.

Вирни се горе