Жителите на нелениското село Тънка бара обявяват гражданско неподчинение

Жителите на нелениското село Тънка бара  обявяват гражданско неподчинение

От понеделник – 8 април 2013 година, жителите на с. Тънка бара, община Неделино, обявяват гражданско непочинение и ще блокират пътя Неделино – Златоград. Хората са категорични и днес дойдоха лично да уведомят кмета на общината Стоян Беширов за това свое решение,съобщиха от местната управа.

Отчаянието, което ги е довело до това крайно решение, е пропадането на къщите им през последното природно бедствие, ударило общината преди повече от два месеца. Тогава те бяха изведени принудително от тях и настанени в ученическото общежитие в града, за да се предотвратят нещастни инциденти, като им беше обещано, че областната управа и държавните институции ще вземат спешни мерки за укрепване на къщите и връщането им веднага след това в тях.

Месец и половина след природната стихия нищо не е направено. Нещо повече, последните дъждове, които се изсипаха тези дени са активизирали още повече свлачището и къщите отново са „тръгнали” към пропаст. Жителите са разочаровани и силно огорчени от леките обещания и безотговорното отношение на институциите, които имат грижа да гарантират безопасно и здравословно пребиваване на хората в домовете им. „След като никой не ни обръща внимание и не чува нашите жалби, ние ще блокираме пътища, ще гладуваме, ще предприемем и други крайни мерки, за да принудим властта да чуе и види бедственото положение в което сме, казват потърпевшите ”.

На въпрос как ще реагира общинската администрация, Стоян Беширов – кмет на Неделино отговори:

“Това, което зависи от нас и ни е вменено като отговорност, ние го свършихме. Доведохме геолози, извършихме проучване, оценихме щетите и опасността, сезирахме всички институции по веригата, настанихме хората на безопасно място, осигурихме топла храна, когато бяха в най-страшното.., какво повече? Нещата са на друго ниво и в ръцете на други хора. Аз ги умолявам да загърбят за момент политическите боричкания и да погледнат към проблемите на пострадалите, докато не е станало късно”.

Вирни се горе