Жена без ръце от Рудозем плете детски дрешки

Жена без ръце от Рудозем плете детски дрешки

Някъде в полите на Родопа планина живее една жена на име Мелха. На 31 години, но с мечти, които само едно дете може да измисли. Различна е от другите. Родена без ходило на единия крак. И без ръце. Със 100% призната инвалидност, но със сигурност по-сръчна от повечето хора с десет пръста, съобщава bTV.

„Аз бях спряла да мечтая…Мечтите, които ги споделях – бяха съпроводени от смях от отсрещния човек и бях спряла да мечтая. Или мечтаех наум. Обаче един приятел ми каза – мечтай на глас! Единият ще ти се изсмее на мечтите, на другият ще ти осъществи мечтите! Затова сега мечтая на глас!”, казва тя.

Всички жени в дома й плетат и покрай тях на 8-9 години се научава. Мелха сама открива, че може да задържа куките за плетене към ластици за коса, окачени на китките й. По този начин успява да готви и да чисти.

От две години Мелха твори красиви детски дрешки в социално предприятие в Рудозем. Когато от общината я извикали на работа, тя не повярвала, че избират точно нея.

„Като ме потърсиха първоначално, с предложението за работа, много се колебаех – отивам при организатора и казвам: Не си вярвам в способностите, тя каза: “Нищо! Аз пък ти вярвам!” Като става въпрос за работа, аз определям себе си , че няма да се справя… Работата изисква много. А аз определено не мога да дам това, което един нормален човек би могъл да даде.”, откровена е жената.

Работата й дава причина да става рано: „Запълва ми времето, сред хората съм. Какво да искам повече?”.

Досега Мелха е изплела десетки шалове и шапки, бебешки играчки, детски рокли и елечета. Гостите на Рудозем винаги си тръгват от града със плетен сувенир от нея.

Тя не е завършила средното си образование. Това е и причината за годините, прекарани вкъщи. Така се случва, защото баща й остава без работа и семейството няма парите да я изпраща да учи. Сега смята, че не тя, а родителите й са се нуждаели от подкрепа.

Мелха споделя, че откакто е започнала работа в социалното предприятие, животът й се пълни с нови емоции – това лято вижда морето за първи път и успява да посети Гърция. Иска да опознава градове и култури.

Вирни се горе