Завърши четвъртата лятна школа „Ваканция в музея“

Завърши четвъртата лятна школа „Ваканция в музея“

Завърши четвъртата лятна школа „Ваканция в музея“, организирана от Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян със съдействието на ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян.

Основната цел на инициативата беше участниците да имат пълноценни дни, наситени с познания и приятни емоции в залите на музея чрез различни образователни модули. Децата опознаваха постоянната експозиция и ценностите, изложени в нея; рисуваха експонати като оръжия от фондовете и макети на стари родопски къщи; претвориха от глина и пластилин стари родопски монети; запознаха се с някои от родопските занаяти, като се учиха да кроят и шият родопски терлици; представени им бяха родопски изпълнители на народни песни като Радка Кушлева, Надежда Хвойнева, Георги Чилингиров и др. и децата се опитаха да пеят техни песни; разучаваха родопски хора; запознаха се с историята на Европа и Европейския съюз и изработиха избрани символи на държавите-членки; играха игри от „времето на баба и дядо“ и др., съобщиха от музея.

Школата не е единствена в града, но е една от най-посещаваните, предизвикала интерес и много добър отзвук сред обществеността в града. Посещаемостта и тази година беше висока – 138 деца твориха и се забавляваха в залите на музея в дните от 4 до 15 юли. Някои идваха за няколко дни, отиваха на море, на гости при роднини и отново се връщаха. През цялото време децата общуваха помежду си като добри приятели, създадоха и нови запознанства, защото освен от Смолян, в школата се включиха деца от Пловдив, София, Перник и Германия.

По традиция в края на школата творенията на участниците бяха подредени в изложба в експозиционните зали на музея. Родители, близки и приятели, дошли на закриването, с интерес разгледаха детското творчество, за да се уверят в придобитите умения и знания на децата.

На тържеството, организирано от музея за закриване на лятната музейна школа, децата получиха грамоти и сувенири за спомен от пребиваването си в музея, получиха също книги от ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян, които за трети път са партньор в провеждането на инициативата.

Вирни се горе