Засичат електромерите дистанционно и в Смолян

Засичат електромерите дистанционно и в Смолян

През 2016 г. EVN България разширява проекта си за поетапно въвеждане на електромери с възможности за дистанционно отчитане на консумираната електроенергия. Разширението обхваща клиенти в областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково и Стара Загора.

EVN България инвестира в такива електромери от началото на своята дейност в страната като към края на 2015 г. в над 20 града на Югоизточна България са инсталирани 360 000 електромера с дистанционен отчет. С оглед доказаните предимства, които дава дистанционната система, EVN България продължава внедряването на модерната технология и през 2016 г. като планираната инвестиция надхвърля 16,63 млн. лв.

В област Смолян за всички клиенти в гр. Смолян и с. Стойките. Общо е предвидено да се инсталират 24 576 уреда. инсталират 23 490 уреда.

Въвеждането на система за дистанционен отчет касае не само монтажа на електромери, но и цялостно внедряване на допълнително съпътстващо и техническо оборудване в трафопостовете.

Дистанционното отчитане на консумираната електроенергия предоставя редица предимства:

o в подкрепа на либерализацията на електроенергийния пазар

o не е необходимо отчетник да посещава обекта

o елиминира случаите, в които отчетникът няма достъп до електромера (когато уредът евътре в имота или в заключени етажи в сгради етажна собственост и др.)

o елиминира се субективният човешки фактор при отчитане

o гарантира отчитане на електромерите в нормативно определения срок

o системата гарантира по-добра разкриваемост при опити за манипулации

o контрол на консумираната енергия и по трафопостове o по-нисък технологичен разход, обясниха от дружеството.

Вирни се горе