Заседание на Регионалния съвет за развитие се проведе в Смолян

Заседание на Регионалния съвет за развитие се проведе в Смолян

В областна администрация – Смолян се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Южен централен район /ЮЦР/ под председателството на инж. Стефан Стайков – областен управител на област Смолян. На заседанието присъстваха представители на министерства; областните управители на областите от ЮЦР; представители на общините от района и представители на организациите на работодателите и на работниците.

Акцент на заседанието бе представянето на Годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Актуализирания документ за изпълнение на Регионалния план за развитие /АДИ на РПР/ на ЮЦР за 2011 г. от г-жа Даниела Опълченска – секретар на съвета. В доклада са посочени общите условия за изпълнение на АДИ на РПР, постигнатия напредък по изпълнението на целите и приоритетите, действията предприети от РСР с цел осигуряване на ефективност и ефикасност при изпълнението на плана. На заседанието представител на „София Консултинг Груп” представи „Анализ на специфични характеристики на регионалното развитие и на държавната регионална политика” (втори етап от проект „Разработване на социално-икономически анализ за нуждите на Оперативна програма за регионално развитие 2014-2020 г.”).

По предложение на инж. Стефан Стайков – областен управител на област Смолян на заседанието се обсъдиха основните проблеми на планинските райони, в часност ключови проблеми и възможности за развитие на Смолянска област.

Членовете на РСР се запознаха и с предложенията за оперативните програми на Република България за програмния период 2014-2020 г., тематични цели и водещо ведомство за разработване на всяка програма. В рамките на заседанието, РСР определи поименно представители от ЮЦР в тематичните работни групи за разработване на всяка от Програмите, които ще бъдат съфинансирани от фондовете на ЕС за новия програмен периода 2014-2020 г.

Вирни се горе