Започват Европейските дни на наследството в музея

Започват Европейските дни на наследството в музея

За петнадесети път Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян се включва с различни прояви в Европейските дни на наследството съвместно с община Смолян и клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков”. Дните ще бъдат открити на 23 септември, в понеделник, от 15 часа, в експозиционните зали с презентации от РИМ „Стою Шишков”, Професионалната гимназия за приложни изкуства и Дневния център за деца и възрастни с увреждане „Звънче“ в Смолян, с акцент върху активната гражданска позиция. Представители на Европа Директно – Смолян ще запознаят присъстващите с Европейската година на гражданите 2013. По време на откриването ще се разпространяват рекламни образователни тефтерчета, чрез които се популяризира темата „Българските културни ценности, споделени с европейските граждани“. Графичният дизайн на тефтерчето бе изработен по проект на деветокласничката от Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян Гергана Паскалева.

В следващите дни ще бъдат открити няколко ателиета, приоритетно насочени към младата аудитория. На 25 септември от 14 до 17 часа ще работи ателието „Мънистените накити – традиции и съвременност“. Прожекцията на документалния филм „Как се правят мънистени накити“ ще подпомогне музейните специалисти в обясненията на тънкостите при изработването на бижута от мъниста. Занимателната игра „В помощ на куратора“ е предназначена да заинтригува децата и да им даде познания за традиционния поминък овцевъдство – заниманията са свързани с международната изложба „Иманье без довършуванье“, посветена на устните и музикални традиции на овчарските общности в Европа. Занимателната игра ще се проведе на 26 септември от 14 до 17 часа. По същото време на следващия ден – 27 септември, ще действа ателието „Овньо льо, вакъл, каматен“, предлагащо творческа работа за ученици по темата за овчарския бит и култура с използване на различни естествени материали.

Дните 27, 28 и 29 септември от 9.00 до 18.00 часа са обявени за „Дни на отворените врати“. Регионалният исторически музей предоставя възможност за безплатни посещения на индивидуални и организирани посетители на постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни” и временните изложби „Археологически проучвания в басейна на река Горна Арда“, „Иманье без довършуванье“ (Устни и музикални традиции на овчарските общности в Европа) и фотоизложба „Цветни моменти“, посветена на природното богатство на Родопите.

Вирни се горе