Започва седмото издание на национален ученически конкурс за живот без тютюн

Започва седмото издание на национален ученически конкурс за живот без тютюн

През новата учебна година за седми пореден път учениците от 1 до 12 клас са поканени да участват в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн”, съобщи Деница Иванова, ст. експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян. През годините чрез дейности в инициативата над 17 800 ученика от 630 паралелки от цялата страна са заявили подкрепата си здравословния начин на живот без зависимост от тютюневите изделия.

Конкурсът се провежда от Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК) и Министерството на младежта и спорта (ММС), както и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).

Надпреварата започва с началото на учебната година и ще продължи до 14 април 2015 г., а участниците са разделени в три възрастови категории – 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. Конкурсът ще протече в два етапа. През първата фаза (1 октомври – 15 ноември 2014 г.) участниците трябва да предоставят своите проекти в следните области: – превенция на тютюнопушене – отказване от тютюнопушене – превенция на пасивно тютюнопушене.

През втората фаза на конкурса (20 ноември 2014 – 30 април 2015 г.) ще стартира реализацията на идеите и тяхното отчитане. Класирането на участниците ще се извърши от експертна комисия от представители на Министерството на здравеопазването и всички партньори, а награждаването на победителите ще се състои на Световния ден без тютюн, 31 май 2015 г. Предвидени са общо тринадесет предметни награди, сред които и специална награда на представителството на Европейската комисия в България. Пълната информация за регламента на Националния конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн” може да бъде намерена на страницата на МЗ в сектор „Новини”, както и в интернет сайта на РЗИ – Смолян, секция „Актуално, Новини”.

Вирни се горе