Започва Седмицата на брака у нас

Започва Седмицата на брака у нас

Седмицата на брака започва днес у нас и ще продължи до 14 февруари. Инициативата е част от международната Седмица на брака и има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и семейните ценности.

Тя се провежда ежегодно по същото време в над 18 страни по света, сред които Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, Холандия, САЩ, Австралия и друга.

Седмицата на брака празнува здравия брак – съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си. Това е втората година, в която инициативата ще се отбележи у нас. Асоциация Общество и Ценности, която е координатор на инициативата в България, призовава двойките да сложат брака си на фокус през тази седмица и да развият навик да отделят време един с друг.

За тази цел координаторите са създали събитието “Романтична среща с моя съпруг/моята съпруга” в една от социалните мрежи. Освен срещата по време на седмицата двойките ще могат да се състезават и за наградите от конкурса на Седмицата на брака като споделят кога и как отделят време за половинката си и какво значение има това за брака им.

Страницата на инициативата www.brak.bg дава възможност на бизнеси, неправителствени организации, училища, медии, и вероизповедания да се включат в инициативата и да подкрепят двойките в изграждането им на успешен брак.

На нея двойките могат да почерпят различни идеи за това как да заздравят любовта по между си, да се забавляват заедно, да намерят полезни материали и ресурси за обогатяване и развиване на по-добри пълноценни взаимоотношения, както и да разкажат историята си.

“Много бракове се сблъскват с различни проблеми – икономическа задлъжнялост, стрес, липса на качествено време с децата, както и между съпрузите и т.н. Седмицата на брака има за цел да противодейства на тези проблеми и да насърчи полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляването им”, споделя Стоян Георгиев, говорител на инициативата.

Здравите бракове носят огромна полза, като създават сигурност и стабилност, заедно с много радост и забавни моменти, за съпруга, съпругата и децата. Изследванията на социалната наука за последните 30 години неопровержимо доказват, че мъжете и жените, които са в брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-доволни от живота.

Вирни се горе