Замфир Копчев: „От година на година качеството на работната сила в областта се влошава“

  Замфир Копчев: „От година на година качеството на работната сила в областта се влошава“

„Най-търсените професии в Смолянска област са тези в областта на туризма и в областта на машиностроенето и специално в производството на елементи за автомобилната промишленост. На следващо място се търсят хора за работа в дървопреработването и дърводобива и малка част в сферата на услугите. За съжаление през последните две години ние не успяваме да обезпечим изцяло Пампорово със сезонната заетост и се налага в курорта да се наемат хора извън областта. На работа се вземат и пенсионери, които са в добра кондиция“. Това каза директорът на Бюрото по труда в Смолян Замфир Копчев за SmolyanNews.com.

Според него причината за това е липсата на средно училище, което да подготвя кадри за туризма с нужната квалификация, а също и по-големите изисквания към обслужващия персонал, който трябва да владее повече от един чужд език.

Копчев отбеляза още, че от година на година качеството на работната сила се влошава и това се дължи на повишаване на възрастта, на ниската квалификация на хората, които си търсят работа, както и на факта, че много лица не желаят да се доказват в нашия регион. „Основният мотив на повечето хора е, че заплащането не ги мотивира да отидат на работа. За тях заплатата, която ще получат няма да е адекватна на техните усилия. Голяма част от хората са обезсърчени и от периода и възрастта за пенсиониране. Те имат много празноти назад в трудовия стаж, които трудно биха могли да компенсират. За съжаление те не правят планове занапред, а живеят ден за ден“, каза директорът на Бюрото по труда.

Затова основен акцент в работата на Дирекцията и през тази година ще бъде работа с младежите, за да могат още в ранна възраст да разберат, че тук също могат да намерят добра реализация и да придобият умения за работа.

Освен това Бюрото по труда насочва внимание и към превенция на изпадане в продължителна безработица. В тази връзка се провеждат по-чести срещи с лицата, които са без работа от 10, 11, 12 месеца, с цел да им се помогне да се върнат на трудовия пазар, както и със социално уязвимите групи.

Вирни се горе