Зам.-министър Валери Борисов: До края на годината трябва да изпълним проекта за широколентов достъп до интернет

Зам.-министър Валери Борисов: До края на годината трябва да изпълним проекта за широколентов достъп до интернет

До края на годината трябва да приключат всички дейности по проекта за изграждане на мрежа от широколентов достъп до интернет в 29 слабо населени райони, информира днес зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той и изпълнителният директор на ИА „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ Красимир Симонски участваха в работна среща по проблемите, които изпълнителите срещат при реализиране на проекта в област Смолян.

Дейностите се финансират със средства от оперативна програма “Регионално развитие” по проект “Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България посредством изграждането на критична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура“. Стойността му е 39 123 029 лв. като 85% от общите допустими разходи са съфинансирани от ЕФРР, а 15% от тях – от националния бюджет.

Идеята е да бъде осигурена високоскоростна връзка в изостанали и отдалечени райони на страната. По думите на министъра държавните структури като полиция, болници, читалища и др. трябва да бъдат свързани към мрежата и да имат достъп до нея. А свободният капацитет да бъде предоставен на бизнеса и интернет доставчиците, които да осигурят надеждна и модерна оптична мрежа до крайните потребители. Зам.-министърът заяви, че според проучване на Световната банка България е в топ 10 по бърза интернет връзка, която се осигурява в градовете, където живее над 75% от населението. В същото време по данни на агенция „Евростат“ България е на последните места що се отнася до широколентов достъп до интернет. Причина за това е липсата на инвестиции в изостаналите райони. „Бизнесът няма изгода да инвестира в тези населени места и да прави големи инвестиции, ако това няма да бъде изгодно за него. Целта на държавата с проекти от този род е хората в тези райони да бъдат приобщени към новите технологии и да не останат цифрово изолирани“, посочи Борисов. По думите му този проект е първа крачка към масовото изграждане на мрежа от широколентов достъп до интернет в цялата страна. На негова база от министерството смятат да стартират нов проект, който предвижда доизграждане на тази мрежа на всички общински центрове в страната. Средствата за него са предвидени в оперативна програма “Добро управление”.

На форума участваха зам.-областният управител Андриян Петров и представителите на общините Смолян, Неделино, Мадан, Рудозем и Златоград, през чиито територии преминава кабелната интернет инфраструктура.

Вирни се горе