Зам.-министър Стаматов за образованието в Смолян

Зам.-министър Стаматов за образованието в Смолян

Тайната на УСПЕХА на учениците в СМОЛЯН

Духовен борд работи за образованието и възпитанието на децата и учениците в Смолянска област. Областна управа, община, регионално управление по образование, всички културни институции, полиция, спортисти, хореографи, библиеотекари, актьори и музиканти – заедно планират и организират живота в града така, че децата им да растат добри българи и честни граждани. Образовани и с усет към красивото – в природата, в изкуството, но най-вече в отношенията между хората.

Всички те, заедно с УЧИЛИЩЕТО са обединили услията си от години и резултатите на Националните оценявания и на Държавните изпити са винаги в челните редици на страната.

За два дни в Смолян видях учители, добри и възпитани деца и ученици, отрано привлечени към ценностите. А те са учене, труд, творчество, съчувствие, милосърдие, приятелство. Това прави децата на Родопите успешни.

Няма никаква тайна методика, която да ги извежда сред първите по резултати на външно оценяване и зрелостни изпити по български език и математика. Тук учат с удоволствие, четат, пеят и танцуват, състезават се и печелят олимпиади, спортуват. Това е моделът за успех! Когато около училището има общност, която с любов и отговорност се грижи за децата, те печелят. Но всичко се прави с болката, че планината Родопи обезлюдява.

И тук държава, местна власт и предприемачи имат дълг да пренесат този духовен борд в политика, която да осигури работа на тези добри и умни деца. Не само в Смолян, а и в останалите райони, които обезлюдяват заради липса на работа и сигурност за бъдещето. Трябва да го направим!

Вирни се горе