Закриват Балканското лятно училище за религия и обществен живот в ПУ-то

Закриват Балканското лятно училище за религия и обществен живот в ПУ-то

Днес е последния ден, в който Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” е домакин на Балканско лятно училище за религия и обществен живот (BSSRPL), което се провежда за пръв път в града под тепетата от 10 до 25 август 2013 г., съобщиха от образователната институция.

Темата на тазгодишното издание е „Синкретичните общества – мост между традиция и модерност?”. Лятното училище е организирано като форум за опознаване на различията, за създаване на положителни нагласи към тях и за практическо овладяване на стратегии за живот и съвместна дейност в културна среда на многообразие.

В програмата са планирани срещи, дискусии, лекции и пътувания в региона на Пловдив и Родопите. Дейностите на лятното училище включват и т.нар. лаборатория за практически приложима толерантност и разбиране на различни политически идеи, морални възгледи и принадлежности.

Съорганизатори на проявата са Философско-историческият факултет на ПУ и Бостънският университет, щата Масачузец, САЩ. Партнират им университети от Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Турция и Финландия. Проектът, по който се осъществява това ново начинание, е подкрепен от секторна програма „Еразъм” – дейност „Интензивни програми”, и програма „Учене през целия живот” към Център за развитие на човешките ресурси. Директор на Балканското училище е доц. д-р Мария Шнитер от Катедра „Етнология” в Пловдивския университет.

Вирни се горе