Зачестяват случаите на нерегламентирано изхвърляне на зелени и строителни отпадъци в кофите за смет в Смолян

Зачестяват случаите на нерегламентирано изхвърляне на зелени и строителни отпадъци в кофите за смет в Смолян

В началото на летния сезон зачестяват случаите на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци, както и голямо количество треви и клони в съдовете за битови отпадъци в Смолян. От началото на юли служителите на почистващата фирма „Титан Клинър” отчитат скок на нарушенията в отделните квартали на града. Масово в „Бобрите” се изхвърлят отпадъци от керемиди, вар, тухли, парчета фаянс и др., които увреждат съдовете за смет и затрудняват работата на сметосъбиращите машини, които също търпят аварии от претоварването. Работниците по чистотата също се оплакват от свръхтовар на кофите, като на два пъти до момента се е налагало претъпкани със строителни отпадъци кофи да се вдигат с помощта на багер.

Сериозен проблем се очертава и с отпадъците от треви и клони. В някои части на града се изхвърлят голямо количество окосена трева и части от дървета.

От „Титан Клинър” напомнят на жителите на Смолян, че в съдовете за смет трябва да се изхвърлят само битови отпадъци. Строителните отпадъци се извозват до отделно депо след предварителна заявка в община Смолян или на телефона на фирмата 6-22-98. Зелените отпадъци също не се карат в градското сметище, затова е забранено изхвърлянето в „Бобрите”.

Изхвърляйки нерегламентирано строителни и зелени отпадъци се изпълва обема на кошовете за смет и по този начин няма място за боклуците от бита. Образуването на „минисметища” около „Бобрите” замърсява околната среда, както и загрозява града в активния летен туристически сезон. От фирмата призовават гражданите, които забележат нерегламентирано изхвърляне на отпадъци да подават сигнали на телефона на фирмата, като анонимността им е гарантирана.

Вирни се горе