Зачестяват пожарите в кофи за смет на територията на Смолян

Зачестяват пожарите в кофи за смет на територията на Смолян

Зачестяват пожарите в кофи за смет на територията на Смолян. От началото на месец ноември, със започването на отоплителния сезон, при пожар са унищожени над 10 съда за смет, собственост на почистващата фирма „Титан Клинър” и община Смолян. Само в един от случаите се касае за умишлен пожар, а останалите са запалени след изхвърляне на сгурия, в която все още е имало тлееща жарава. Опожаряването на „Бобрите” нанася щети на фирмата и общината, тъй като един пластмасов съд струва 300лв., а металните – 600лв., без в цената да влизат разходите за доставка и развоз. Заради честите пожари през зимата, от тази година фирмата спря доставката на пластмасови съдове за смет, за да не се натрупват сериозни загуби. Дори да не изгорят изцяло, веднъж опожарени металните кофи също се повреждат, тъй като стават неустойчиви и податливи на метеорологичните условия.

За миналият отоплителен сезон при 70 пожара, са унищожени над 35 съдове за смет. За да се намалят инцидентите от „Титан” разпределиха над 70 съда за пепел в целия град. Въпреки това все още е честа практика пепелта да се изхвърля в кофите за смет, наред с битовите отпадъци.

От фирмата призовават гражданите тази практика да се преустанови, тъй като по този начин се създават предпоставки за по-сериозни пожари. Освен това се отваря работа на екипите на пожарната, които се налага да гасят пламналите кофи.

От почистващата фирма съветват пепелта от дърва да се изхвърля в градините или ливадите през къщите и блоковете, тъй като тя е много добър подобрител на почвата. Пепелта от въглища да се изхвърля само в специалните съдове за пепел, а и може да се използва за опесъчаване на участъци и стълби.

Вирни се горе