За светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян архимандрит Висарион ще служи заедно с всички свещеници от Смолянска духовна околия

За светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян архимандрит Висарион ще служи заедно с всички свещеници от Смолянска духовна околия

На 1 ноември /четвъртък/ от 9 часа в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян тържествено ще бъде отслужена св. божествена Литургия за прослава на двамата безсребреници и чудотворци Козма и Дамян. Тя ще бъде възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

Заедно със своя ръководител в богослужението ще участват свещениците от Смолянска духовна околия. Това е специална практика в църквата, но за първи път в този манастир духовното войнство от Смолянско ще служи заедно в манастирския храм „Св. св. Козма и Дамян“. За участие в празника са поканени ръководителите на областта и общината и на различни институции.

След тържествената св. Литургия ще бъде отслужен празничен водосвет и ще има благословена трапеза.

За светата Литургия в четвъртък е осигурен безплатен транспорт от Смолян до манастира „Св. Пантелеймон“. Автобусите ще тръгнат в 8,30 часа от Автогара в Устово и от Супера в Горно Райково и ще спират на всички спирки до манастира.

В навечерието на храмовия празник на манастирската църква „Св. св. Козма и Дамян“ в сряда от 18 часа ще бъзе отслужена Вечерня с Петохлебие.

Отново през тези два дни епархийският манастир ще събере стотици богомолци от Смолян и страната, намерили изцеление тук и търсещи духовна подкрепа за вярата си. Чудодейната сила на светите лечители ги привлича с утеха и надежда.

Православието сочи, че св. св. Козма и Дамян били родни братя, живели не по-късно от 4 век, родени в провинцията Асия, Мала Азия. Баща им бил езичник, а майка им Теодотия изповядвала християнската вяра. Мъжът й починал рано и младата вдовица заживяла благочестив живот, поучавала децата си да имат страх Божи, да се утвърждават в християнските добродетели. Двамата се изявили като лечители, които даром помагали, без да търсят земна слава, богатство и величие. Спазвали строго съветите на Спасителя към апостолите: “Болни изцерявайте, прокажени очиствайте… Даром получихте, даром и вие давайте!“. Затова Господ Иисус ги благословил и им дарувал чудотворна целителна сила, а Църквата ги нарича "безсребреници”.

Tези свети безсребреници са различни от св.св Козма и Дамян в Рим, които се честват на 1 юли.

Нека за прослава и благодарност към двамата свети лечители и чудотворци Козма и Дамян да бъдем заедно на Вечернята в сряда и на светата Литургия в четвъртък. Общата молитва е най-силна!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе